E260, Kyselina octová
Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E260, Kyselina octová
Kyselina octová (E260) je karboxylová kyselina, ktorá sa bežna vyskytuje v prírode, napríklad v jablkách, syroch, kakau, hrozne, pomarančoch alebo jahodách. V prírode môže tvoriť až 16% podiel v prirodzenom octe, ktorý vzniká kvasením alkoholických tekutín. Ide o bezfarebnú a vo vode rozpustnú kvapalinu ostrého zápachu so silnými antimikrobiálnymi účinkami.
Pro potravinárské účely sa pripravuje z liehu, muštu či ovocných vín a najčastejšie ide o jej 5% vodná roztok známy ako ocot, ktorý má široké využitie v potravinárskom priemysle. Vyrába sa viacerými spôsobmi - karbonyláciou methanolu, oxidáciou acetaldehydu alebo ethylenu, či prírodnou fermentáciou.
Využíva sa predovšetkým ako tradičný prostriedek k okysleniu a dochuteniu rôznych pokrmov (ocot), ale taktiež ako konzervant zabraňujúci rastu baktérií a kvasiniek. Je dobrým rozpúštadlom (hlavne farbív a eterických olejov) a látkou využívanou k úprave pH. V potravinách sa vyskytuje predovšetkým v nakládanej zelenine a hubách, v šalátových zálievkach, majonézach, omáčkach, čalamádach, marinádach, kečupoch a pekárenských výrobkoch.
Vo väčšom množstve môže mať niektoré nežiaduce účinky, napríklad poškodenie sliznice tráviaceho ústrojenstva, krvácanie alebo tvorbu vredov. Aj slabší ako 5% roztok tejto látky môže dráždiť pokožku.
Z kyseliny octovej sa vyrábajú ďalšie potravinové prísady, napríklad emulgátor E472c.
E260, Kyselina octová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou
Oreganový olej – účinky, použitie, história a výhody pre zdravie
Oreganový olej patrí medzi najsilnejšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu podporiť zdravie zvnútra aj zvonka. Hoci poznáme oregano najmä z kuchyne, jeho esenciálny olej má mimoriadne silné účinky – moderná veda dnes potvrdzuje to, čo naši predkovia využívali …
Celý článok - Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou
Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva
Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa …
Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva
Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19?
Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov.
Chrípka
Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B.
Príznaky: Chrípka …
Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po …
Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií