E300, Kyselina L-askorbová
Vitamín C - základný antioxidant.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E300, Kyselina L-askorbová
Kyselina L-askorbová (E300) má podobu bieleho prášku, ktorý je dobre rozpustný vo vode. Prirodzene sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine (citrusové plody,
šípky, ríbezle, špenát, paprika, brokolica, ...). Napríklad
pomaranče obsahujú okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramov, čo zhruba
odpovedá doporučenej dennej dávke. Kyselina L-askorbová sa rýchlo kazí pri vyšších teplotách a pri prístupe svetla a kyslíka.
Vitamín C je pre ľudské telo nepostrádateľný. Pomáha predovšetkým pri vstrebávaní
železa z tenkého čreva a prispieva k správnej funkcii chrupaviek, kostí,
ciev, kože a zubov. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chorbou nazývanou skorbut (únava, stráta zubov, krvácenie ďasien, zlé hojenie rán, môže
skončiť aj smrťou).
Kyselina L-askorbová (E300) sa priemyselne vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru. Dá sa získať aj priamou
extrakciou z ovocia a zeleniny, ale táto metóda je drahšia a chemické zloženie výsledného produktu je rovnaké. Synteticky vyrobený vitamín C sa však v nápojoch rýchlo rozkladá, preto sa zdôrazňuje konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny.
Kyselina
L-askorbová se využíva ako antioxidant napr. v ovocných džúsoch alebo
v pekárenském či mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov a tým bráni
vzniku rakovinotvorných látok. Používa sa aj ako konzervačný
prostriedok (pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v
prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných šťiav a pod.), ako prostriedok k spracovaniu múky, alebo ako prísada do ovocných šalátov, cereálií, mrazených plodov mora atď.
Pri dlhodobom nadmernom príjme (10 gramov denne a viac) môže dôjsť až k vzniku obličkových kameňov a upchaniu tenkého čreva.
E300, Kyselina L-askorbová je zaradené v kategorií
konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú:
E210,
E220,
E221,
E222,
E223,
E224,
E225,
E226,
E227,
E228,
E230,
E232,
E249,
E250,
E284,
E285,
E312,
E319,
E240,
E260,
E270,
E300,
E306,
E322,
E239,
E620

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti.
Tieto prídavné ...
Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Obličky sú orgány veľké asi ako päsť, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti hrudného koša na oboch stranách chrbtice. Plnia niekoľko dôležitých funkcií. Filtrujú odpadové látky, prebytočnú vodu a ďalšie nečistoty z vašej krvi. Navyše regulujú hladinu pH, solí a draslíka v tele. Produkujú hormóny, ktoré regulujú ...
Celý článok - Viete ako si udržiavať zdravé obličky?
PR článok

Zažívate dennodenne stres? Rozmýšľali ste, ako mu predísť a dostať sa do pohody? Zlepšite si náladu aromaterapiou. Má overené liečebné účinky. Celá procedúra je založená na obyčajnej vôni. Alebo čarovnej? Veru áno, pretože blahodárne pôsobí na psychický stav mysle. Migrénu a nespavosť upokojíte levanduľou a únavu vyženiete ...
Celý článok - Čarujte s vôňami a zlepšite si náladu

Polstoročie strávené na tejto planéte človeka naučí mnoho. Avšak pred jednou pravdou všetci zatvárame oči - svoje zdravie dokážeme najviac ovplyvniť my sami. Po 50-tke je najvyšší čas, aby sme začali hľadieť najprv na seba a až potom venovať starostlivosť ostatným okolo nás.
Možno po rokoch starostlivosti ...
Celý článok - 10 tipov, ako byť zdravý po 50-tke

Dostať sa do formy nemusí byť také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Dodržiavajte len správne návyky a všetko pôjde omnoho ľahšie.
Netreba robiť všetko rýchlo a spontánne, predídeme tak rôznym úrazom či jojo efektu. Reč nie je len o fyzických tréningoch, ale aj o starostlivosti ...
Celý článok - Ako si udržať telo v skvelej forme počas celého roka?