E210, Kyselina benzoová
Konzervant proti šíreniu plesní a baktérií v potravinách. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E210, Kyselina benzoová
Kyselina benzoová (E210) je konzervačná látka, ktorá existuje v prírodnej aj syntetickej podobe. Voľne v prírode je v čerešňovej kôre, brusniciach, čučoriedkach, malinách, anýze a pod. V potravinárstve sa získava synteticky ropnou frakciou benzénu, kyseliny sírovej a oxidu uhličitého. Pridaním kyseliny benzoovej do potravín se zvyšuje ich trvanlivosť. Je pridávaná do čokolády, orieškov, alkoholických nápojov, pekárenských výrobkov, žuvačiek, sladkostí, olív, džemov, kozmetických výrobkov atď. E210 môže spôsobovať alergické reakcie, astmu, neurologické poruchy a hyperaktivitu u detí. Niektoré zdroje ju považujú za rakovinotvornú.
E210, Kyselina benzoová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií