Ľanovo-proteínová liečebná diéta Dr. Budwig

Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig, ktorá bola už viackrát nominovaná na Nobelovu cenu za medicínu, je objaviteľkou jednoduchej metódy liečby mnohých chronických a civilizačných ochorení, ktorú dnes využíva mnoho ľudí po celom svete.

Táto metóda je založená na olejovo-proteínovej diéte, kde sa kombinuje ľanový olej a tvaroh a patrí medzi najdôležitejšie medicínske objavy dvadsiateho storočia.

Dr. Budwig študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala nejakú súvislosť medzi kvalitou krvi u chorých a zdravých ľudí. Prišla na to, že zdraví ľudia majú v krvi v porovnaní s chorými vyšší obsah tukov typu omega-3. Tuky typu omega-3 patria medzi esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu.

Po tomto zistení začala Dr. Budwig hľadať najlepšiu cestu, ako získať tuky omega-3, ktoré by sa zároveň aj vhodne rozpúšťali v ľudskom organizme. Po mnohých experimentoch zistila, že najbohatším zdrojom tukov typu omega-3 sú semienka ľanu a olej z nich vylisovaný a že tieto tuky sú najlepšie vstrebateľné v kombinácii s bielkovinami (proteínami), ktoré obsahujú síru.

Na základe týchto záverov začala Dr. Budwig liečiť svojich pacientov podávaním stravy, ktorú tvorí kombinácia vysoko kvalitného ľanového oleja a tvarohu (prípadne cottage cheese).  

Dôvod miešania ľanového oleja s proteínmi, ktoré obsahujú síru, spočíva v tom, že táto kombinácia umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, ktorý je potom telom rýchlejšie absorbovaný.

Takto upravený môže prestúpiť aj do najmenších kapilár, rozpustiť akýkoľvek nevhodný tuk a prečistiť žily a tepny. To okrem iného aj posilňuje srdce, lieči artritídu, sklerózu multiplex, rakovinu, cukrovku, žalúdočné vredy, lupienku, ekzémy, akné, …

Dr. Budwig dospela k záveru, že príčinou väčšiny súčasných chronických a civilizačných ochorení je nesprávny spôsob hromadného spracovávania potravín a olejov a ich slabá výživná hodnota, rovnako ako aj celosvetové používanie nebezpečných pesticídov, ktoré kontaminujú potravu a eliminujú elektróny, ktoré sú v nej obsiahnuté. Súčasťou liečebnej kúry podľa Dr. Budwig je aj cvičenie a pobyt na čerstvom vzduchu. Veľkú úlohu hrá aj liečivá sila slnka. Pri správnej rovnováhe tukov a proteínov má telo magnetické pole, ktoré doslova priťahuje fotóny obsiahnuté v slnečných lúčoch a umožňuje tak vstup liečivej sily slnka do tela. Ideálny je pobyt v tieni, napríklad pod stromom, pretože vlnová dĺžka slnečného svetla prenikajúceho listami zafarbenými chlorofylom zvyšuje liečivú silu slnka.


RECEPTY:

Ľanový olej a tvaroh (BUDWIG ZMES):
Do mixéra dajte 6 polievkových lyžíc /PL/ tvarohu (obsahujúceho min. 10 % tuku) alebo Cottage Cheese a 3 PL organického ľanového oleja. Všetko zmixujte (min. 1 minútu). Potom rozomeľte 2 PL ľanových semienok (napr. v mlynčeku na kávu) a pridajte ich do zmesi. Voliteľné prísady podľa chuti: kayenské korenie (chilli), škorica, orechy (okrem arašidov), ovocie, med, cesnak, červené korenie, voda alebo šampanské. Túto zmes konzumujte 3 krát denne. Semená konzumujte vždy v surovom stave, nikdy nemeľte do zásoby a ani ich tepelne neupravujte. Jednej PL ľanového oleja sa vyrovnajú 3 PL ľanových semienok. Ľanový olej sa rýchlo skazí pri prístupe kyslíka, tepla a svetla, preto je nutné ho skladovať v chladničke. Nesprávne spracované alebo zle skladované oleje rýchlo zožltnú a potom ľudskému zdraviu naopak škodia.

V pôvodnej receptúre je uvedený tvaroh s viac ako 10%-tným podielom tuku, aj kvôli správnemu pomeru tukov omega 3 a omega 6. Neskôr sa začalo uvádzať, že nízkotučný tvaroh je vhodnejší a aj logickejší vzhľadom k tomu, že ľanovo-proteínová diéta vylučuje zo stravy práve živočíšne tuky (okrem tvarohu a organických vajec). Nízkotučný tvaroh môže znížiť liečebný efekt zmesi. Dôležitým faktom však je, aj aké iné tuky sa konzumujú pri diéte.

BUDWIG MAJONÉZA:
Zmiešajte 2 PL (30 ml) ľanového oleja, 2 PL mlieka a 2 PL jogurtu. Potom pridajte 2 PL citrónovej šťavy (alebo jablčného octu), 1 kávovú lyžičku (2,5g) horčice a čerstvé nasekané bylinky podľa chuti (napríklad majoránku alebo kôpor). Potom pridajte 2 alebo 3 plátky najlepšie doma naloženej zeleniny (pri kúpe v obchode si dajte pozor na konzervačné prísady!) a štipku bylinnej soli.


VŠEOBECNÉ PRAVIDLÁ PRI BUDWIG TERAPII:

Základná liečebná kúra trvá 3 mesiace. Pomer ľanového oleja a tvarohu pri liečbe je 1:3 až 1:4. Prvý týždeň alebo 10 dní je však vhodné začať s pomerom 1:1, a potom ďalší týždeň alebo 10 dní 1:2 a po rovnakej dobe dávku ustáliť na 1:3 až 1:4. Po 3 mesiacoch postupne znížujeme dávku na 1 PL ľanového oleja denne, čo je vlastne trvalá preventívna dávka.

Počas Budwig terapie pacient prvý deň neužíva žiadnu inú stravu, iba Budwig zmes (250 ml ľanového oleja zmiešaného s tvarohom) a čerstvo lisované ovocné šťavy (neprisladzovať!). V prípade veľmi chorého človeka sa môže prvý deň namiesto šťavy pridať šampanské, zmiešané s ľanovým olejom a medom. Šampanské je totiž ľahko absorbovateľné.

1) CUKOR JE ABSOLÚTNE ZAKÁZANÝ. K osladeniu je možné použiť steviu, med alebo hroznovú šťavu.

2) ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

  • živočíšne tuky a mäso (okrem tvarohu, cottage cheese a organických vajec)
  • šalátové omáčky, majonézy a zmrzlina
  • biele pečivo
  • maslo, margaríny, hydrogenované tuky a trans-tuky
  • konzervované mäso a údeniny (konzervačné látky blokujú látkovú výmenu vyvolávanú ľanovým olejom)
  • nefermentované sojové výrobky

3) Z ČERSTVO LISOVANÝCH ŠTIAV SÚ VHODNÉ: mrkva, zeler, jablko a červená repa.

4) TRIKRÁT DENNE PIŤ TEPLÝ ČAJ.
Vhodná je najmä mäta pieporná a šípkový čaj. Je dobré vypiť jeden hrnček čierneho čaju predpoludním.

Pri závažných ochoreniach je naviac nevyhnutné užívať aj cviklovú šťavu (3 cvikly, 2 karotky, 1 zeler, 1 zemiak veľkosti slepačieho vajca, 1 petržlen), aby sa podporilo čistenie čreva, piť dostatok vody a stravovať sa podľa zásad delenej stravy. Strava by mala byť v biokvalite. V istých prípadoch je pre posilnenie tela vhodná aj konzumácia mäsa, konkrétne rýb, ale nikdy nie rýb z chovu. Nevhodná je konzumácia morských plodov a bravčového mäsa.

PRÍKLAD DENNÉHO MENU:

Pred raňajkami vypiť pohár kyslého mlieka alebo šťavy z kyslej kapusty.

RAŇAJKY:
Muesli (z bežných obilnín) poliať 2 PL ľanového oleja a medu. Pridať čerstvé ovocie podľa ročného obdobia a akékoľvek orechy okrem arašidov. Vypiť bylinný čaj podľa chuti alebo čierny čaj. Dať si jednu 120 g porciu BUDWIG ZMESI buď s jedlom, alebo osobitne.

DESIATA:
Vypiť pohár čerstvej šťavy (mrkva, zeler, jablko alebo červená repa).

OBED:
Surový zeleninový šalát s BUDWIG MAJONÉZOU, napríklad nastrúhaná repa, mrkva, kaleráby, reďkvičky, kyslá kapusta, karfiol a pod. Pre chuť možno pridať posyp z jemne nastrúhaného chrenu, nadrobno nakrájanú pažítku alebo petržlen. Môžeme si dať v pare varenú zeleninu, zemiaky, obiloviny, ryžu, pohánku, proso a pod. K tomu pridáme jednu porciu BUDWIG ZMESI.

OLOVRANT:
Zmes čerstvého ovocia s BUDWIG ZMESOU alebo malý pohár vína, či šampanského, alebo čerstvá ovocná šťava zmiešaná s 1-2 PL v mede zaliatych pomletých ľanových semien.

VEČERA:
Teplé jedlo z pohánky, ovsené alebo sójové koláče. Krupica z pohánky je úplne najlepšia a môže byť aj v zeleninovej polievke alebo v tuhej forme ako koláč s bylinnou omáčkou.

Ďalšie recepty, tipy a rady je možné nájsť na stránkach Dr. Budwig - http://www.budwigcenter.com/, kde je taktiež možné stiahnuť si sprievodcu Budwig terapiou (Budwig protocol) v angličtine alebo v španielčine . Je možné absolvovať aj 2-týždňovú liečbu priamo v Budwig centre v Malage (Mariposa Clinic).

Ľanovo – proteínovú liečebnú diétu zostavila Dr. J. Budwig už v roku 1951. V roku 1990 ju znovu preskúmal onkológ MUDr. Dan C. Roehm, ktorý vo svojej správe napísal, že predstavuje ďaleko najúspešnejšiu protirakovinovú diétu na svete. Dnes túto metódu používa mnoho ľudí pri liečbe rôznych zdravotných problémov, ale aj preventívne, na posilnenie imunity, zvýšenie energie, zlepšenie krvného obehu, pleti, sluchu, zraku a pod.

Zdroje:
[1] http://www.budwigcenter.com/
[2] http://www.magazinluna.sk
[3] Image courtesy of Idea go at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať:
Omega 3,6,9 ...
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Delená strava
Zázračná detoxikácia surovou rastlinnou stravou podľa doktora Morsa
Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?


Zdieľajte článok na sociálnych sieťach


 

Napíšte svoj názor k článku

comments powered by Disqus
Pravidlá pridávania príspevkov

Najčítanejšie články

 Plesňové a kvasinkové infekcie
 Ľanovo-proteínová liečebná diéta
 Delená strava
 Stravovanie podľa krvných skupín
 Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
 Detoxikácia čreva
 Psychosomatika - výpoveď duše telom
 Chia semienka
 Aké oleje používať

Zoznamy

 Zoznam potravinových prísad "éčok"
 Zoznam nebezpečných "éčok"
 Zoznam alternatívnych terapií
Kurzy, semináre, akcie
Ďalšie kurzy, semináre, akcie
Bioštýl a ezoterika 2017
ONLINE SEMINÁRE - čínska medicína, feng-shui, osobnostný rozvoj, ...
Výchova detí metódou NEVÝCHOVY
Pôrod bez obáv - online video kurz
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.


TOPlist