E240, Formaldehyd

Konzervačná a dezinfekčná látka. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E240, Formaldehyd

Formaldehyd (E240) je bezfarebný plyn, ktorý sa používa predovšetkým vo forme vodného roztoku - formalínu. Má uplatnenie ako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpeňovač a konzervant. Vyrába sa oxidáciou methylalkoholu. Najväčšie uplatnenie má v priemysle pri výrobe lepidiel, dezinfekčných prostriedkov, fungicidov a pod. U potravín sa používa vo výrobnom procese ako protipenivá prísada - napr. u syrov, želé, marmelád, pekárenských výrobkoch, cukrovinek, mliečnych výrobkoch. Používa sa aj pri výrobe šampónov, pien do kúpeľa, krémov, lakov na nechty a pod.

Už malé množstvo formaldehydu (cca 30 gramov) spôsobí, do dvoch hodín po konzumácii, smrť. Vdychovaním preukázateľně spôsobuje zhubné nádory, krvácanie nosohltanu, ... ide teda o karcinogén. Stykom s kožou dochádza k nežiaducim reakciám. Spôsobuje rakovinu pľúc u zvierat (krysy). V súčasnosti prebiehajú diskusie, či je pre človeka škodlivá konzumácia mäsa zvierat, ktoré sú živené krmivom ošetreným formaldehydom.

Formaldehyd (E240) nie je v SR povolený ako prídavná látka do potravín. V mnohých ďalších krajinách je táto prídavná látka tiež zakázaná. Do ľudského tela sa však môže dostať konzumáciou potravín s obsahom látky hexamethylentetraamin (E239), ktorý sa na formaldehyd rozkladá.

 

 

 

E240, Formaldehyd je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S