verzia pre počítac mobil |
Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy.
Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí živočíšne bielkoviny trávia veľmi ťažko.
Preto pre každú krvnú skupinu existujú doporučené, zakázané a neutrálne potraviny.
Teória stravovania podľa krvných skupín nazývaná aj diéta podľa krvných skupín vznikla v 80-tych rokoch 20. storočia. Jej autorom je americký lekár a naturopat P. J. D´Adamo.
Táto relatívne mladá teória sa stále ešte vyvíja a obmieňa, preto je často predmetom kritiky a pochybností.
V priebehu evolúcie ľudského rodu vznikli štyri základné krvné skupiny označované: 0, A, B, AB.
Najstaršia je krvná skupina typu 0 (nula), ktorá sa objavila asi pre 50 000 rokmi, nasledujú skupiny A a B a najmladšia je krvná skupina AB, ktorá vznikla približne pre 2 500 rokmi. Jednotlivé krvné skupiny vznikali genetickými mutáciami. Každá krvná skupina je charakteristická pre určité obdobie evolúcie ľudského druhu, pre určité geografické a klimatické podmienky a pre určitý spôsob stravovania. Dôkazom je percentuálny podiel konkrétnej krvnej skupiny u konkrétnych národov, najmä u tých, ktoré sa príliš geneticky nemiešali s inými národmi. V meniacich sa podmienkach životného prostredia, ktoré pôsobilo najmä na imunitný a tráviaci systém, prežili jednotlivci s najvhodnejšou genetickou výbavou pre dané podmienky.
Základné rozdelenie krvných skupín:
Nulka je najstaršou krvnou skupinou. Ľudia s touto krvnou skupinou boli pôvodne silní lovci, so silným tráviacim systémom. Môžu darovať krv všetkým ostatným skupinám, ale sami môžu prijať len 0.
Táto krvná skupina sa označuje ako poľnohospodárska alebo vegetariánska. Ľudia s krvnou skupinou A majú veľmi citlivý tráviaci systém.
Prapredkovia ľudí s krvnou skupinou B boli kočovníci / nomádi. Zo všetkých skupín práve skupina B vykazuje najpresnejšie geografické vymedzenie. Tiahne sa ako veľký pás cez euroázijské krajiny dole na indický subkontinent. Skupinu B majú hlavne tradičné židovské populácie, ďalej Mongoli, Japonci, Číňania a Indovia. Smerom na západ Európy je výskyt „béčkarov“ nižší. Ľudia s krvnou skupinou typu B majú najsilnejšie trávenie zo všetkých krvných skupín a môžu jesť s mierou všetky druhy potravín. „Béčkari“ potrebujú rovnováhu medzi telesnou a duševnou aktivitou. Trávenie im spomaľujú tuky.
Túto pomerne vzácnu krvnú skupinu má len necelých päť percent populácie. Krvná skupina AB je vraj najlepšie prispôsobená moderným životným podmienkam. Môžu sa jesť potraviny zo všetkých skupín. V podstate by sa dalo povedať, že väčšina potravín nevhodných pre skupinu A a B je rovnako škodlivá aj pre ľudí so skupinou AB, okrem paradajok.
Zoznam doporučených, zakázaných a neutrálnych potravín rozdelený podľa krvných skupín je k dispozícii v angličtine na portáli curezone.com.
Odlišná fyziológia trávenia podľa krvnej skupiny sa prejavuje aj na fungovaní imunitného systému.
Nesúlad medzi typom stravy a dispozíciou človeka na jej metabolické spracovanie predstavuje významný rizikový faktor pre vznik rôznych zdravotných problémov. Štatisticky sa rovnaké ochorenia vyskytujú u ľudí s identickou krvnou skupinou. Imunitný systém napriek nesmiernej komplexnosti pracuje na základnom princípe rozlišovania vlastného a cudzieho. Jedným z najsilnejších antigénov imunitného systému v ľudskom tele sú antigény krvných skupín. Chemické odlišnosti antigénov krvných buniek napríklad spôsobujú, že červené krvinky človeka s krvnou skupinou B reagujú na červené krvinky darcu krvnej skupiny A ako na „cudzieho nepriateľa“ a imunitný systém začne hneď produkovať protilátky proti bunkám cudzej krvnej skupiny, čo sa prejaví ich zhlukovaním, tzv. aglutináciou.
Podľa teórie Dr. D´Adama funguje podobný princíp biochemickej reakcie červených krviniek aj v kontakte s potravinovými alergénmi, tzv. lektínmi (špecifické úseky bielkovinového reťazca). Krvná skupina môže odlišným spôsobom reagovať na rovnaký typ lektínu, preto ľudia v závislosti od svojej krvnej skupiny reagujú rôzne na tie isté potraviny.
Pokiaľ konzumujeme potraviny, ktoré pre nás nie sú vhodné, lektíny reagujú s našou krvou a vytvárajú zhluky, čiže aglutinujú. Keď konzumujeme vhodné alebo neutrálne potraviny, tento proces nenastáva. Až 95% lektínov z bežnej stravy sa z organizmu metabolickými procesmi vylúči, zvyšných 5% sa prefiltruje do krvi. Lektíny z nevhodných potravín v organizme spôsobujú zápaly črevnej sliznice, reagujú s bielymi krvinkami, pôsobia dráždivo na nervové tkanivo, podporujú vznik rôznych ochorení a zvyšujú obezitu.
Krvná skupina je silný genetický znak, ktorý nás sprevádza od počiatku ľudstva. Každá krvná skupina má iné dispozície k metabolizmu rôznych druhov potravín. Niektoré potraviny určitej krvnej skupine vyslovenie vadia, niektoré sú pre ňu neutrálne a niektoré zas mimoriadne prospešné. O tom, prečo je to tak, rozhoduje imunitný systém, ktorého centrum sa nachádza práve v krvnom riečisku tráviaceho traktu. Stravovanie podľa krvných skupín nie je všeliekom, ale môže byť vynikajúcim spôsobom vyčistenia krvi od škodlivých aglutinujúcich lektínov a tým aj posilnením imunitného systému.
Vzhľadom k tomu, že metabolizmus každého človeka je jedinečný a ovplyvňovaný celým radom faktorov (vek, hmotnosť, fyzická aktivita, stravovacie návyky atď.), sú rozdiely aj v rámci jednej krvnej skupiny. Z tohto dôvodu mnoho ľudí kombinuje stravovanie podľa krvnej skupiny so stravovaním podľa metabolického typu (ako nám trávia tuky, cukry a bielkoviny), stravovaním podľa somatotypu (typu postavy) alebo s delenou stravou.
Na Slovensku je propagátorkou stravovania podľa krvných skupín Mgr. Antónia Mačingová, autorka série úspešných bestsellerov „Najedzte sa do štíhlosti 1, 2 a 3“. Jej systém stravovania, nazývaný aj harmonické stravovanie, spája hlavne poznatky stravovania podľa krvných skupín s pravidlami kombinovania potravín podľa delenej stravy. Nejde o diétu, ale o postupný prechod k trvalej zmene stravovacích návykov, ktorý sa začína 28 dňový detoxikačným programom. Podľa autorky má tento systém stravovania priniesť okrem schudnutia aj zlepšenie zdravia a psychickej pohody. Ako všetky systémy, má svojich stúpencov aj odporcov. Faktom však je, že mnohým ľuďom pomohol.
Zdroje:
[1] zdravejedlo.sk/krvne-skupiny
[2] baoba.sk
[3] Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Výživa, strava a základné rozdelenie potravín
Delená strava
Individuálne stravovanie, detoxikácia a chudnutie
Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)
Stravovanie podľa metabolických typov
Paleo výživa
Makrobiotika - energetické stravovanie
Čínska dietetika
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Ajurvédska výživa
Kurzy, semináre, akcie |
---|
Ďalšie kurzy, semináre, akcie |
ONLINE SEMINÁRE - čínska medicína, feng-shui, osobnostný rozvoj, ... |
Výchova detí metódou NEVÝCHOVY |
Pôrod bez obáv - online video kurz |