E270, Kyselina mliečna
Konzervant, antioxidant a zvýrazňovač chuti.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E270, Kyselina mliečna
Kyselina mliečna (E270) je tekutina bez farby a zápachu, s nakyslastou chuťou a je ľahko rozpustná. Pri telesnej námahe vzniká z
glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi vo forme svojich solí, tzv. laktátov. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, pretože je prirodzeným medziproduktom metabolizmu savcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť,
zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplivňuje hodnotu pH a môže byť použitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D
(negatívna) a L (pozitívna), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v
kvasených potravinách. Slúží aj ako antimikrobiálna látka.
Vyrába sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou syrovátky, zemiakov, melasy alebo škrobov.
Kyselina mliečna upravuje kyslosť. Nájdeme ju v nápojoch,
cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe,
pečive, syrových produktoch, mrazených dezertoch, masle, džemoch. Využitie má aj v pivovarníctve. Prirodzene
konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, kyslé uhorky, jogurty, smotana alebo
syry. Její L(+) forma nachádza uplatnenie aj v kojeneckej výžive.
Môže vyvolávať hnačky u kojencov, ktorých organizmus ju nedokáže
metabolizovať. Iné nežiaduce účinky nie sú známe.
E270, Kyselina mliečna je zaradené v kategorií
konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú:
E210,
E220,
E221,
E222,
E223,
E224,
E225,
E226,
E227,
E228,
E230,
E232,
E249,
E250,
E284,
E285,
E312,
E319,
E240,
E260,
E270,
E300,
E306,
E322,
E239,
E620

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti.
Tieto prídavné ...
Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Všetci vieme, že strava výrazne ovplyvňuje celkový zdravotný aj duševný stav človeka. Často však nevieme, čo to vlastne znamená zdravo sa stravovať.
V známom, často opakovanom prísloví „Sme to, čo jeme“, sa ukrýva veľa pravdy. Spomína to dokonca aj prastará indická ajurvéda, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú konkrétne ...
Celý článok - Ako sa správne a zdravo stravovať?
PR článok

Kam zamierite, keď potrebujete doplniť zásobu vitamínov a minerálov?
Do lekárne?
A nechceli by ste to skúsiť inak?
Zadarmo a s lepším účinkom?
Vypravte celú rodinu na najbližšiu lúku a nazbierajte si do zásoby bylinky, ktoré vyliečia každý neduh.
Bude to baviť aj deti, nebojte. Nemusia trhať ...
Celý článok - Jarné bylinky, ktoré s vami budú s radosťou zbierať aj deti

Čas od času tým trpíme všetci, bez ohľadu na vek či pohlavie. Nechutenstvo, zvýšená teplota, hnačky či zvracanie. Aj s týmito prejavmi sú spojené nepríjemné a častokrát bolestivé kŕče v bruchu. Hoci zvyčajne sa bolesti v bruchu skončia skôr, ako by sme čakali, v niektorých prípadoch to končí až návštevou doktora či ...
Celý článok - Čas od času tým trpíme všetci, bez ohľadu na vek či pohlavie
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa
vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na
zdravie.sk.