E270, Kyselina mliečna

Konzervant, antioxidant a zvýrazňovač chuti.

Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E270, Kyselina mliečna

Kyselina mliečna (E270) je tekutina bez farby a zápachu, s nakyslastou chuťou a je ľahko rozpustná. Pri telesnej námahe vzniká z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi vo forme svojich solí, tzv. laktátov. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, pretože je prirodzeným medziproduktom metabolizmu savcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplivňuje hodnotu pH a môže byť použitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívna) a L (pozitívna), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúží aj ako antimikrobiálna látka.

Vyrába sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou syrovátky, zemiakov, melasy alebo škrobov.

Kyselina mliečna upravuje kyslosť. Nájdeme ju v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, pečive, syrových produktoch, mrazených dezertoch, masle, džemoch. Využitie má aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, kyslé uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Její L(+) forma nachádza uplatnenie aj v kojeneckej výžive.

Môže vyvolávať hnačky u kojencov, ktorých organizmus ju nedokáže metabolizovať. Iné nežiaduce účinky nie sú známe.

 

E270, Kyselina mliečna je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty. Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Vhodné látky na posteľnú plachtu

Ak si chcete sami ušiť plachtu a zladiť si spálňu do farieb a vzorov, ktoré sa vám páčia najviac, poradíme vám, ako na to. Stačí si kúpiť vhodnú látku podľa vášho vkusu, ktorá bude ladiť s ostatným bytovým textilom a vybavením spálne. Zdroj: Pixabay Ušitie plachty je … Celý článok - Vhodné látky na posteľnú plachtu

Ako najúčinnejšie zmierniť prejavy alergie?

Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému, keď organizmus reaguje na látky biologického pôvodu (tzv. alergény), na ktoré by zdravý imunitný systém bežne nezareagoval. Ak sa teda alergik ocitne v blízkosti “svojho” alergénu, jeho imunitný systém sa zmobilizuje a takmer vždy zareaguje okamžitou, zvyčajne  neprimeranou a často … Celý článok - Ako najúčinnejšie zmierniť prejavy alergie?

Viete ako si udržiavať zdravé obličky?

Obličky sú orgány veľké asi ako päsť, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti hrudného koša na oboch stranách chrbtice. Plnia niekoľko dôležitých funkcií. Filtrujú odpadové látky, prebytočnú vodu a ďalšie nečistoty z vašej krvi. Navyše regulujú hladinu pH, solí a draslíka v tele. Produkujú hormóny, ktoré regulujú … Celý článok - Viete ako si udržiavať zdravé obličky?
PR článok

Čarujte s vôňami a zlepšite si náladu

Zažívate dennodenne stres? Rozmýšľali ste, ako mu predísť a dostať sa do pohody? Zlepšite si náladu aromaterapiou. Má overené liečebné účinky. Celá procedúra je založená na obyčajnej vôni. Alebo čarovnej? Veru áno, pretože blahodárne pôsobí na psychický stav mysle. Migrénu a nespavosť upokojíte levanduľou a únavu vyženiete … Celý článok - Čarujte s vôňami a zlepšite si náladu
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S
Táto webová stránka používa súbory cookies a reklamné a analytické nástroje od spločnosti Google Inc. Ak nesúhlasíte s používaním súborov cookie, prosíme Vás, aby ste našu stránku opustili. Čítajte viac:
Cookies a ochrana dát