E232, Ortofenylfenol sodný

Syntetický konzervant Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E232, Ortofenylfenol sodný

Ortofenylfenol sodný (E232) sa používa hlavne na konzervovanie citrusových plodov, aby ich chránil pred plesňami. Získava sa synteticky z uhoľného dechtu. Využíva sa hlavne na poľnohospodárske účely, pri pestovaní plodín ako: slivky, broskyne, rajčiny, ananás, sladké zemiaky, citrusové plody, nektarinky a višne. Vo forme dezinfekčných prípravkov sa používa pri dezinfekcii v domácnosti, nemocniciach, potravinárských závodoch atď. Využíva sa aj pri výrobe fungicidov, farbív a iných chemikálií. Kontakt E232 s očami alebo kožou môže spôsobiť podráždenie. Pokusmi na zvieratách boli zistené mnohé negatívne účinky: problémy s obličkami, výskyt zhubných i nezhubných nádorov, teratogenné a reprodukčné problémy. Podľa organizácie IARC je tato prídavná látka dokázaným zvieracím karcinogénom. Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané (USA a Austrália).

E232, Ortofenylfenol sodný je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Oreganový olej – účinky, použitie, história a výhody pre zdravie Oreganový olej patrí medzi najsilnejšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu podporiť zdravie zvnútra aj zvonka. Hoci poznáme oregano najmä z kuchyne, jeho esenciálny olej má mimoriadne silné účinky – moderná veda dnes potvrdzuje to, čo naši predkovia využívali … Celý článok - Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa … Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
 
S