E270, Kyselina mliečna
Konzervant, antioxidant a zvýrazňovač chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E270, Kyselina mliečna
Kyselina mliečna (E270) je tekutina bez farby a zápachu, s nakyslastou chuťou a je ľahko rozpustná. Pri telesnej námahe vzniká z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi vo forme svojich solí, tzv. laktátov. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, pretože je prirodzeným medziproduktom metabolizmu savcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplivňuje hodnotu pH a môže byť použitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívna) a L (pozitívna), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúží aj ako antimikrobiálna látka.
Vyrába sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou syrovátky, zemiakov, melasy alebo škrobov.
Kyselina mliečna upravuje kyslosť. Nájdeme ju v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, pečive, syrových produktoch, mrazených dezertoch, masle, džemoch. Využitie má aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, kyslé uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Její L(+) forma nachádza uplatnenie aj v kojeneckej výžive.
Môže vyvolávať hnačky u kojencov, ktorých organizmus ju nedokáže metabolizovať. Iné nežiaduce účinky nie sú známe.
E270, Kyselina mliečna je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva
Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa …
Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva
Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19?
Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov.
Chrípka
Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B.
Príznaky: Chrípka …
Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po …
Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia.
Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia …
Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií