E100, Kurkumín
Prírodné farbivo tmavo žltej až pomarančovej farby. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E100, Kurkumín
Má priaznivé účinky na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Avšak niekde sa uvádza, že nie je vhodné ho konzumovať pri pečeňových a žlčníkových problémoch, v tehotenstve, pri poruchách zrážanlivosti krvi a pri problémoch s otehotnením. Využíva sa hlavne v ázijskej kuchyni. Nachádza sa v kari korení, zmrzline, jogurtoch, syroch, vanilkových dezertoch, instantných polievkach, margarínoch, žuvačkách, horčici, ... Jedlám dodáva okrem žltkastej farby aj špecifickú mierne horkastú chuť. Často sa zamieňa za šafrán. Získáva sa z čerstvých a sušených častí turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), čo je rastlina príbuzná zázvoru. Je dovážaný z Číny, Indie a Pakistánu. Mnoho výrobcov týmto farbivom nahradzuje nebezpečný tartrazín (E102).
E100, Kurkumín je zaradené v kategorií potravinové farbivá.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E100, E101, E102, E101a, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E1100, E1102, E1103, E1104, E1105, E111, E1000, E1001, E120, E121, E122, E123, E124, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E155, E160a, E142
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií