E120, Košenila (karmín)
Červené farbivo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Ano
Alergén: Ano
Popis a účinky E120, Košenila (karmín)
Košenila (E120) sa nazýva aj karmín alebo kyselina karmínová. Karmín je v podstate prečistené farbivo vyrobené z Košenily. Ide o prírodné červené farbivo rozpustné vo vode. Získava sa extrakciou z vysušených tiel samiček hmyzu Dactylopius Coccus žijúceho na kaktusoch v Peru, na Kanárskych ostrovoch a na ďalších miestach. Košenilu je potrebné veľmi často konzervovať benzoanem sodným (E211). U citlivých jedincov može spôsobovať alergické reakcie, detskú hyperaktivitu a kožné nádory. Škodlivá je hlavne pri zvýšenom množstve. Nachádza sa v: jogurty, cukrovinky, džemy, mliečne výrobky, instantné polievky, rôzne nápoje, žuvačky, oplátky a pod. Využíva sa aj vo farmaceutickom priemysle pri výrobe poťahovaných tabletiek, v kozmetika ako prísada do rúžov, očných tieňov, šampónov, ..., v textilnom priemysle, v krmivách pre zvieratá a vo fotografickom priemysle.
E120, Košenila (karmín) je zaradené v kategorií potravinové farbivá.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E100, E101, E102, E101a, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E1100, E1102, E1103, E1104, E1105, E111, E1000, E1001, E120, E121, E122, E123, E124, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E155, E160a, E142
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutiePrírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé čreváNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií