Zázračná detoxikácia surovou rastlinnou stravou podľa doktora Morsa

Doktor Robert S. Morse je americký lekár, naturopat, biochemik, iridológ, bylinkár a jeden z najväčších terapeutov našej doby.

V roku 1974 založil na Floride kliniku a od tej doby pomohol tisícom ľudí zvíťaziť nad rakovinou, cukrovkou, roztrúsenou sklerózou, Crohnovou chorobou, alergiami a mnohými ďalšími vážnymi chorobami.

Doktor Morse vo svojej knihe Zázračná detoxikácia tvrdí, že bunky sú silné alebo slabé podľa toho, čo im predurčila genetika a v závislosti od životného štýlu človeka, čiže od toho, čo je, pije, dýcha, vstrebáva kožou, ako myslí a cíti. 

Väčšinu zdravotných problémov pripisuje na vrub nevhodnej strave a príčiny chorôb rozdeľuje do viacerých skupín:

  • vrodené (genetické) oslabenie
  • toxicita (výskyt jedov v organizme)
  • acidóza (prekyslenie)
  • myseľ a emócie

Toxicita je široký pojem, ktorý zahŕňa mnoho vecí, od hromadenia hlienu z mliečnych výrobkov, dráždivých látok a zložených cukrov (tj. napr. rafinovaný cukor, ktorý kupujeme v supermarkete), po chemikálie, toxické kovy a minerálne usadeniny. Táto toxicita, ktorá je väčšinou kyslej povahy a ktorá sa hromadí v tele, pochádza z potravy, vzduchu, stavebných materiálov, očkovania, …

V dnešnej dobe je väčšina toho, čo zjeme a vypijeme, kyselinotvorná a hlienotvorná. Toxíny a hlien sa ukladajú do všetkých tkanív, ale nápadné sú hlavne v dutinách, v krku, v štítnej žľaze, v pľúcach, vo svaloch, v pečeni, v obličkách a v koži. Mnohé choroby sú vlastne iba snahou tela zbaviť sa týchto toxínov alebo odumierajúcich, či už odumretých buniek. Toxicita a hlien tvoria obštrukcie, ktoré blokujú prúdenie krvi a lymfy do buniek a z buniek, čo značne zhoršuje funkčnosť buniek a ich zdravie. 

Acidózu a súčasnú ľudskú stravu vysvetľuje doktor Morse pomocou rozdelenia živočíšnej ríše. Podľa druhu potravy, ktorú zvieratá prijímajú, môžeme živočíšnú ríšu rozdeliť na 4 skupiny: mäsožravce (napr. lev, gepard), všežravce (vták, sviňa, pes), bylinožravce (kôň, krava, ovca, slon, žirafa) a plodožravce (opice, šimpanzy). Každá z týchto skupín se líši okrem iných vecí aj svojím tráviacim ústrojenstvom, ktoré je optimálne uspôsobené potrave, ktorú prijíma. Napríklad krava má 4 žalúdky, aby byla schopná stráviť rastlinnú potravu – trávu. Mäsožravec, ako napríklad lev, má veľmi dobre vyvinutú pečeň, aby mohol dobre tráviť mäso, a krátke črevo, aby sa do tela nestihli vylúčiť toxické látky vytvorené hnitím mäsa. Plodožravce, medzi ktoré patria opice a aj človek, majú tráviace ústrojenstvo uspôsobené pre prijímanie potravy vo forme najrôznejších plodov, ovocia, orechov a pod. Z toho vyplýva, že pre človeka je konzumácia mäsa rovnako neprirodzená, ako keby sme ho nútili pásť sa na lúke ako kravu. Aby bolo mäso pre človeka ako tak stráviteľné, začal ho tepelne upravovať. Keď sa z lovca stal poľnohospodár, naučil sa mlieť a tepelne upravovať aj obilniny, ktoré si vypestoval. Stal sa tak jediným tvorom na tejto planéte, ktorý si potravu varí, dusí, smaží, pečie alebo griluje.

Súčasná ľudská strava vlastne ľudskému telu škodí a je príčinou mnohých chorôb a zdravotných problémov. 

Doktor Morse tvrdí, že tepelne upravovaná strava je nevhodná a návyková, a že aj malý výpadok v jej prísune má za následok riedenie krvi a spustenie detoxikácie. Tak se telo prirodzene zbavuje látok už využitých, ale aj látok škodlivých a toxických. Tie sa dostanú do krvi, čoho následkom vznikajú nepríjemné stavy ako telesné, tak aj duševné. Tepelne upravená strava spôsobuje leukocytózu, čiže zvýšenie výskytu bielych krviniek v krvi. Biele krvinky, ako je známe, majú obrannú funkciu a objavujú sa v krvi vždy po vpáde cudzích častíc do tela. To je jasný dôkaz, že akákoľvek tepelne upravená strava je pre telo látkou neznámou a ešte k tomu je rozpoznávaná ako nebezpečná. Väčšina ľudí je nevedome závislá na strave, ktorá zastavuje detoxikáciu. K detoxikácii a regenerácii organizmu, ktorý bol poškodený a intoxikovaný (otrávený) tepelne upravovanou stravou, stačí dostatočne dlhú dobu konzumovať výhradne čerstvé ovocie a zeleninu. Surová rastlinná strava je preto nielen prevenciou, ale aj liekom a protijedom na choroby a toxické záťaže vyvolané tepelne upravovanou stravou.

V podstate môžeme skoro všetky potraviny rozdeliť do dvoch základných skupín, na kyselinotvorné a na zásadotvorné, podľa toho, aký je pH faktor zbytkov po strávenej potrave. Ide o číselnú stupnicu do 14, kde číslu 7 zodpovedá pH neutrálne a všetko, čo má pH menšie ako 7, je kyslé, a čo má pH väčšie ako 7, je zásadité. V ľudskom tele sú všetky tekutiny (napr. krv, sliny, lymfa) zásadité, s výnimkou žalúdočných štiav, ktoré sú tvorené hlavne kyselinou chlorovodíkovou, ktorá svojou kyslou reakciou začína rozklad bielkovín. Surové ovocie a surová zelenina sú zásadotvorné. Medzi zásadotvorné potraviny ďalej patrí napr. podmáslie, surový jogurt, jablkový ocot, zelený čaj, biologické víno a olivový olej (lisovaný za studena). Medzi kyselinotvorné potraviny patrí napríklad mäso, chlieb, pečivo, čokoláda, syry, káva, čierny čaj, orechy a alkoholické nápoje.

Ak by sme to zovšeobecnili, dá sa povedať, že surové rastlinné potraviny sú, až na výnimky, zásadotvorné, a tepelne upravované potraviny (ako rastlinného, tak aj živočíšného pôvodu) sú takmer bez výnimky kyselinotvorné. Keďže ľudské telo je prevažne zásadité, mali by sme konzumovať prevažne zásadotvorné potraviny: odporúča sa 80 percent zásadotvorných potravín a zbytok kyselinotvorných. V našej civilizácii je to bohužiaľ naopak, ľudia konzumujú predovšetkým mäso, obilniny, pasterizované mliečne výrobky, vajcia a tepelne upravené paradajky (napr. obľúbený kečup). Tieto kyseliny a ich zlúčeniny spôsobujú v tkanivách zápaly, ktoré oslabujú bunky a znemožňujú im transportovať živiny cez celulárnu (bunkovú) membránu, čo nakoniec vedie k smrti bunky alebo k jej zdegenerovaniu. Acidóza je príčinou veľkej skupiny chorôb, ktorým lékari dávajú najrôznejšie mená s koncovkou „-itída“, ako napríklad gastritída, kolitída, cystitída, nefritída či artritída. Ide o zápalové reakcie na acidózu.

V knihe Zázračná detoxikácia vysvetľuje doktor Morse okrem detoxikácie surovou stravou a bylinkami aj ako funguje naše telo, ako naň pôsobí strava a psychika a aké sú príčiny chorôb. Podrobne popisuje používanie jednotlivých surových potravín, minerálov, fytochemikálií, byliniek a bylinkových zmesí pre čistenie a liečenie každého orgánu, systému alebo akejkoľvek nevyváženosti v tele. Zdôrazňuje vzájomnú previazanosť tela, mysle a duše pre pevné zdravie.

Uvádza rôzne vodové a šťavové pôsty, bylinkové tinktúry, recepty, postupy, ako si urobiť výplachy pečene a žlčníka, ricínové obklady, studené zábaly a iné detoxikačné nástroje.

Doktor Morse poukazuje na to, že tradície nás ubíjajú a že keď sa niečo stane „tradíciou,“ ako napríklad tepelne upravovaná strava, pitie mlieka kvôli vápniku, ... neznamená to, že je to správne a že sa podľa toho musíme riadiť. To se síce ľahko tvrdí, ale horšie praktikuje. Bráni tomu hlavne ľudská nevedomosť, predsudky a chamtivosť. 

Pri rakovine a iných chronických a degeneratívných ochoreniach doktor Morse odporúča nájsť si nejakého lekára, ktorý má skúsenosti s detoxikáciou pomocou surovej stravy a byliniek a ktorý bude na celý liečebný proces dohliadať. Tvrdí, že väčšina ľudí ma oslabené žľazy a pokiaľ máte vysoký alebo nízky krvný tlak, určite máte oslabené nadobličky. Odporúča cvičiť, potiť sa, stimulovať kožu kartáčovaním a striedaním horúcej a studenej sprchy a aspoň mesiac uživať bylinnú zmes proti parazitom a mikroorganizmom (kvasinky, bakterie a pod.). Pred začatím detoxikácie radí prečistiť pečeň a posilniť slinivku. Liečebná kríza (zhoršenie stavu) počas detoxikácie je podľa doktora Morsa prirodzená a pozitívna reakcia.

Zázračná detoxikácia sa zdá zázračne jednoduchá. Ale predsa, nevieme, ako sa napríklad stavia k rozličným životným podmienkam? Iné podmienky pre konzumáciu surovej rastlinnej stravy sú na Floride, iné v strednej alebo severnej Európe. Aj keď doktor Morse neskôr vo svojej knihe dovoľuje malú konzumáciu živočíšnych bielkovín a škrobov v zimnom období, surová strava je odskúšaná hlavne na ľuďoch žijúcich v teplejších oblastiach.

Zástancovia tradičnej čínskej medicíny tvrdia, že väčšina surového ovocia a zeleniny ma ochladzujúci účinok, takže nie je vhodná vo väčšom množstve v zimnom období a pre jedincov, ktorých organizmus trpí chladom a vlhkom. Ďalším faktom je, že mnohé dôležité látky zo zeleniny a  ovocia sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave. Napríklad z vareného špenátu získa telo 5-krát viac železa ako zo špenátu surového. V surovom stave má však špenát viac vitamínov.

Je stále otázne, nakoľko si ľudská rasa za tie roky zvykla na tepelne upravovanú stravu a či jej naozaj tak škodí.

Ľudia, ktorí konzumujú výhradne surovú rastlinnú stravu, sa nazývajú „vitariáni.“ Na Slovensku majú webový portál surovastrava.sk.

A na záver, posledný citát z knihy, s ktorým 100% súhlasíme: „Detoxikácia predstavuje jednu z najväčších vecí, ktorú pre seba môžete v živote urobiť. “

Zdroje:
[1] Robert S. Morse: Zázračná detoxikace
[2] články od Ladislava Kopeckého
[3] Image courtesy of amenic181 at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať:
Detoxikačný jedálniček na posilnenie vitality podľa Morsa
Detoxikačný jedálniček pre statočných podľa Morsa
Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy
Detoxikácia podľa Pavla Šímu
Riadená a kontrolovaná detoxikácia podľa MUDr. Josefa Jonáša
Homeopatická detoxikácia
Čo je to detoxikácia a prečo detoxikovať


Zdieľajte článok na sociálnych sieťach


 

Najčítanejšie články

 Plesňové a kvasinkové infekcie
 Ľanovo-proteínová liečebná diéta
 Delená strava
 Stravovanie podľa krvných skupín
 Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
 Detoxikácia čreva
 Psychosomatika - výpoveď duše telom
 Chia semienka
 Aké oleje používať

Zoznamy

 Zoznam potravinových prísad "éčok"
 Zoznam nebezpečných "éčok"
 Zoznam alternatívnych terapií

Kurzy, semináre, akcie
Ďalšie kurzy, semináre, akcie
Prednáška na tému imunita z pohľadu psychosomatiky
ONLINE SEMINÁRE - čínska medicína, feng-shui, osobnostný rozvoj, ...
Výchova detí metódou NEVÝCHOVY
Pôrod bez obáv - online video kurz
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.


TOPlist