Ako môže pomôcť individuálne stravovanie a detoxikácia pri CHUDNUTÍ

Existuje mnoho výživových systémov, ale neexistuje žiaden univerzálny systém stravovania alebo diéta na chudnutie vhodná pre každého. Hlavným dôvodom je rozdielna genetická informácia a metabolizmus

Ako môže pomôcť individuálne stravovanie a detoxikácia pri CHUDNUTÍ

Existuje mnoho stravovacích (výživových) systémov, ale neexistuje žiaden univerzálny systém stravovania vhodný pre každého bez rozdielu.

Hlavným dôvodom je rozdielna genetická informácia a rozdielny metabolizmus.

Každý z nás je iný, od tvaru tela po farbu očí, od farby kože po štruktúru vlasov, od rodinného pôvodu až po to, ako ľahko alebo ťažko chudne alebo priberá.

To, čo je zdravé pre jedného, môže druhému škodiť. Ten istý druh potravy robí niekomu dobre, inému zle. Aj keď ide napríklad o jednu a tú istú potravinu. Máme rôzne fyzické obmedzenia a zdedené sklony k určitým zdravotným problémom, ktoré môžeme ešte posíliť aj nevhodnou stravou. Máme rôzne povolania, rôzne životné štýly, chute a záľuby. Na každého z nás inak pôsobí vek a fyzická aktivita. Významný vplyv na metabolizmus má aj pohlavie. Muži chudnú rýchlejšie ako ženy, a to aj keď držia rovnakú diétu a rovnako intenzívne cvičia. Je to spôsobený tým, že majú viac svalov, a preto ľahšie spaľujú tuky.

 

CHUDNUTIE a individuálne stravovanie

Tak isto ako neexistuje univerzálny stravovací systém vhodný pre každého, neexistuje ani žiadna univerzálna redukčná diéta.

Každému, kto má problémy s nadváhou a kto sa mnohokrát pokúšal schudnúť sa zdá nespravodlivé, že existujú ľudia, ktorí jedia pomerne veľké množstvo potravy a aj napriek tomu sú štíhli, zatiaľ čo niekto iný „priberie aj zo vzduchu“. A ako je možné, že u mnohých ľudí neplatí základné pravidlo chudnutia, že pokiaľ je energetický príjem potravy menší ako energetický výdaj, človek chudne?

Odpoveďou je, že každý sme iný aj pokiaľ ide o energetický výdaj, čiže o bazálny metabolizmus a pohyb. Preto porovnávať sa s inými je stratou času. Neustále skúšanie rôznych zaručených diét končí v horšom prípade narušeným metabolizmom, v lepšom prípade iba frustráciou z nefungujúcich díet a stratou radosti z jedla, z jeho chutí, vôní, prípravy a konzumácie v rodinnou alebo priateľskom kruhu. Namiesto radosti je stres z počítania kalórií a pocity viny pri každom porušení diéty.

Navyše pri dlhších hladovkách a prísnych diétach, alebo aj pri diétach kde je nedostatočný príjem bielkovím, telo nemá dostatok potrebných bielkovín a dochádza k odbúraniu vlastnej svaloviny, čiže človek „chudne zo svalov“. Metabolizmus je nastavený tak, že v takýchto nežiadúcich situáciách, kedy ubúda svalovina, sa súčasne ukladá do zásoby ďalší tuk. A tak človek v konečnom dôsledku vyzerá ešte horšie. Z toho vyplýva, že pri chudnutí nestačí iba obmedziť množstvo stravy, sladkosti a tučných jedál, plus nejesť neskoro večer, ale je nutné mať viac pohybu, dostatočný príjem bielkovín a hlavne silnú vôľu.

Pri chudnutí môže pomôcť aj skúsený výživový špecialista/poradca, hlavne u ľudí, ktorí nemajú pevnú vôľu. Práve preto sa dnes často v spojitosti s chudnutím a liečbou mnohých zdravotných problémov spomína systém individuálneho stravovania. Pravdaže, aj tu platia všeobecné zdravé stravovacie návyky ako napríklad jesť v kľude a pomaly, veľa prežúvať, uprednostňovať čerstvé potraviny, obmedzovať cukry a nekvalitné tuky a pod.

Každý individuálny jedálniček na mieru by mal vychádzať minimálne z týchto základných poznatkov:

  • vrodené genetické predispozície
  • somatotyp (pozri Stravovanie podľa somatotypov)
  • metabolický typ (pozri Stravovanie podľa metabolických typov)
  • zdravotné obmedzenia
  • cieľ, ktorý chceme stravovaním dosiahnuť (navrátenie alebo zlepšenie zdravia, chudnutie, zvýšenie energie, zvýšenie svalovej hmoty a pod.)
  • charakter práce, pohybová aktivita a záľuby (dostatočný pohyb má vo veľkej miere povzbudzujúce účinky na budovanie svalovej hmoty, vyplavovanie hormónov a rozklad uloženého podkožného tuku)

Je dôležité si uvedomiť, že jedálniček podľa zásad individuálneho stravovania nie je niečo nemenné, je nutné ho upravovať podľa momentálnych potrieb a podľa toho, ako sa mení životný štýl, denný režim a pod.

 

CHUDNUTIE a detoxikácia

 Metabolické poškodenia, ktoré si človek vytvoril rokmi nevhodnej životosprávy, sa často nedajú napraviť za pár mesiacov individuálneho stravovania.

Preto sa v mnohých prípadoch odporúča aj detoxikácia hormonálneho systému, mozgu, pečene a sleziny, pretože tieto systémy a orgány najviac ovplyvňujú metabolizmus a majú aj najväčší podiel na schopnosti udržať si ideálnu váhu.

Pokiaľ je hormonálny systém v poriadku, dokáže prirodzene reagovať na zmeny v strave, v telesnej námahe, v telesnej kondícii a prispôsobiť metabolizmus aktuálnej potrebe. V posledných desaťročiach však dramaticky rastie počet ľudí, ktorí majú hormonálny systém v nerovnováhe, následkom čoho býva narušený práve metabolizmus.

V potrave, vo vode, vo vzduchu, v kozmetických prípravkoch atď. prijímame do tela mnoho chemikálií, ktoré narušujú hormonálny systém. K tomu sa často pripája ešte stres, ktorý znižuje činnosť vylučovacích orgánov a dochádza tak ku kumulácii toxínov v organizme. Dôležitým orgánom pre vylučovanie toxínov je pečeň. Pre naštartovanie správneho spaľovania a zdravého metabolizmu je preto dôležitá aj detoxikácia pečene. Pre správne fungovanie hormonálneho systému je nutné mať v poriadku aj slezinu a slinivku. Podľa tradičnej čínskej medicíny práve slezina umožňuje získavať energiu zo stravy. Jej poškodenie sa prejavuje zvýšenou únavou a nedostatkom energie. Inak povedané, poškodená slezina poškodzuje metabolizmus. Slezina je materským orgánom všetkých hormonálnych žliaz, preto jej stav úzko súvisí s tým, ako tieto žľazy fungujú. Pre zdravý hormonálny systém je preto často nutné detoxikovať aj slezinu a slinivku. Pri vážnejších zdravotných problémoch sa často detoxikujú aj jednotlivé hormonálne žľazy a ich riadiace centrá, ako sú hypothalamus, štítna žľaza, nadobličky a pod.

 

Nadváha a zdravie

 Nadváha a obezita sú definované ako ochorenie z nadmerného uloženia tuku. Podiel tuku tvorí u žien približne 30 percent a u mužov 25 percent celkovej váhy. Nadváha sa dá merať podľa indexu telesnej hmotnosti – BMI (body mass index): hmotnosť v kilogramoch sa delí druhou mocninou výšky v metroch. Pri normálnej hmotnosti sa BMI nachádza v rozpätí 18,5 až 25, pri nadváhe v rozpätí 25 až 30, nad 30 už ide o obezitu. Pri vyššej nadváhe, alebo priamo obezite, ide okrem estetického problému aj o zdravie.

Ľudia s týmto problémom sa väčšinou dožívajú kratšieho veku a ich život býva často sprevádzaný rôznymi zdravotnými problémami ako hypertenzia, ateroskleróza, kardiovaskulárne choroby, bolesti kĺbov, hormonálne poruchy, neplodnosť atď. Dôležitá však je nielen hmotnosť, ale aj tvar tela a prirodzený podiel zdravého tukového tkaniva, ktorý je priamym odrazom toho, ako dobre (alebo skôr zle) pracuje náš metabolizmus a hormonálny systém.

Veľký podiel na nadváhe má aj nevyrovnaná psychika, keď sa prejedaním riešia rôzne životné problémy, stereotypný životný štýl, neschopnosť chrániť si svoj osobný priestor atď. Luise L.Hay, známa spisovateľka z oblasti pozitívneho myslenia, tvrdí, že najúčinnejšou diétou pri chudnutí je sebaláska, pocit spokojnosti so sebou samým, dôvera v prirodzený beh života a pocit bezpečia, pretože poznáte silu vlastnej mysle. A tak môže začať úspešná diéta formou odmietania negatívnych myšlienok.

Spoznávanie vlastného tela a jeho reakcií na jedlo je tou najlepšou cestou ako sa stravovať zdravo a nemať problémy s nadváhou.

Ak hľadáte nejakého výživového poradcu vo svojom okolí, môžete využiť náš Katalóg výživových poradcov / dietológov zaregistrovaných na www.paula.sk a nájsť si dietológa podľa konkrétneho mesta.

Zdroje:
[1] Anne Louise Gittleman – Výživa podľa metabolických typov
[2] timeainmotion.blogspot.com.es
[3] eccklub.cz
[4] kompava.sk
[5] Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať:
Stravovanie podľa metabolických typov
Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)
Makrobiotika - energetické stravovanie
Stravovanie podľa krvných skupín
Paleo výživa
Delená strava
Čínska dietetika
Ajurvédska výživa
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba
Vegetariánstvo a jeho nové formy

Paula Hrešková Autor článku: Ing. Paula Hrešková
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S