Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava

Kombucha, alebo inak aj „čajová huba“ alebo „magická huba“, je staroveký nápoj a liečebný produkt, ktorý pochádza z Ázie,kde bol cenený najmä ako elixír mladosti a ochrana pred kvasinkovými infekciami

Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava

KOMBUCHA - CHARAKTERISTIKA

Kombucha, alebo inak aj „čajová huba“ alebo „magická huba“, je staroveký nápoj a liečebný produkt, ktorý pochádza z Ázie, kde bol po stáročia cenený najmä ako elixír mladosti a ochrana pred kvasinkovými infekciami.

Ide o prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych baktérií. Počas oxidačného a kvasného procesu  v osladenom čaji prebehne mnoho chemických reakcií, pričom sa vytvárajú mnohé zdraviu prospešné látky.

Kombucha spotrebovává cukor a na výmenu uvolňuje do roztoku rôzne cenné látky: kyselinu glukoronovú, glukonovú, vitaminy B1, B2, B6, B12, D, E, K a C, L-kyselinu mléčnu (+), kyselinu usnovú, šťavelovú, octovú, alkohol (0,5%-1%,) oxid uhličitý, železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík, zinok, kvasinky (cca 2,5 milióna buniek v 1ml kombuchového nápoja) atď. Prítomnosť baktérií mliečneho kvasenia ocenia hlavne ľudia, ktorí zo svojej stravy vylúčili mliečne výrobky.

Vzhľad kombuchy závisí od použitého čaju a dĺžky kvasenia, pohybuje sa od jemnej medovej (zelený čaj) až po červenkasté odtiene (šípkový čaj).  

Chuť kombuchy je ovplyvnená použitým čajom, kvalitou vody, množstvom cukru, teplotou v miestnosti a dĺžkou fermentácie, taktiež použitým kvasným nálevom na začiatku fermentácie. Pri dodržaní správneho postupu výroby má byť chuť nápoja sladkokyslá a nápoj má byť jemne perlivý (spôsobené prítomnosťou CO2, ktorý vzniká pri výrobe). Chuť nápoja môžeme ovplyvniť predĺžením doby kvasenia, pretože ak kultúra kombuchy spotrebuje väčšinu cukru, nápoj bude kyslejší. V skratke sa dá povedať, že nikdy sa nepodarí získať úplne rovnakú chuť.

KOMBUCHA - ÚČINKY NA ZDRAVIE

Priaznivé zdravotné účinky kombuchy:

  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí antibioticky
  • prečisťuje organizmus od škodlivých látok (ťažké kovy, nikotín, alkohol ...)
  • podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
  • posilňuje pečeň a obličky
  • zlepšuje fyzickú výkonnosť
  • regeneruje nervový systém a znižuje telesnú únavu
  • pomáha stabilizovať cukor v krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • má protialergické účinky
  • pomáha pri regulácii krvného tlaku a regulácii menštruácie
  • pôsobí proti rakovine, dna, hemeroidom, vápenateniu žíl, reumatizmu, artróze, artritíde, trombóze, skleróze-multiplex, kožným ochoreniam, pliesňam atď.

Nepriaznivé účinky kombuchy

Na začiatku užívania kombuchy sa môže vyskytnúť tzv. pálenie záhy, črevné ťažkosti - hnačka. Sú to dôsledky prečisťovania organizmu. Tieto ťažkosti sa dajú zmierniť vyšším príjmom iných tekutín, pitím menšieho množstva kombuchy, prípadne pitím nápoja z kombuchy počas jedla. Po krátkom čase by mali tieto ťažkosti ustúpiť. Čo sa týka dlhodobého pitia kombuchy, nebol uskutočnený žiaden relevantný výskum.

KOMBUCHA - ODPORÚČANÉ DÁVKOVANIE

  • Odporúčaná denná dávka pri zdravotných ťažkostiach je cca 0,5l kombuchy denne (ráno nalačno vypiť 150ml, na obed a večer pred alebo po jedle 150ml).
  • Preventívna dávka je cca 200ml denne ráno nalačno.
  • Tehotné a dojčiace ženy môžu kombuchu piť po konzultácii s lekárom, kvôli kofeínu, ktorý obsahuje. Vhodná je pre ne kombucha zo šípkového čaju (aj pre deti), pretože neobsahuje kofeín.
  • Denná dávka pre deti je polovičná.
  • Vyliečeným alkoholikom sa kombucha neodporúča piť, pretože obsahuje malé percento alkoholu (okolo 0,5%-1%). Toto množstvo je bežne pre spotrebiteľa neškodné.
  • Po troch týždňoch užívania sa odporúča týždeň vynechať a pokračovať znova v trojtýždňovom intervale. Toto je potrebné dodržať, aby si telo na pomoc kombuchy príliš nezvyklo, lebo by mohlo nedostatočne reagovať na jej pozitívne účinky.

Kombucha je dostupná v supermarketoch aj v obchodoch so zdravou výživou. Mnohí si však kombuchový nápoj radšej pripravujú doma.

 

KOMBUCHA - DOMÁCA PRÍPRAVA

Potrebujeme:

  • kultúru kombuchy
  • kombuchový nálev (3dcl)
  • 3l vody
  • 10g sypaného čaju
  • 210-270g cukru
  • varešku, hrniec a sitko
  • priedušnú tkaninu (ľanový alebo bavlnený obrúsok)
  • gumičku
  • 4-litrovú sklenenú fľašu (napríklad od uhoriek)

Pri práci dodržujeme maximálnu hygienu a nepoužívame kovové pomôcky!

Postup prípravy:

  • Vodu v hrnci (smaltový) privedieme do varu a krátko necháme vrieť. Odstavíme.
  • Nasypeme čaj (sypaný čierny luhujeme 10 minút;  zelený luhujeme 3-5minút)
  • Hotový čaj nalejeme cez sitko do pripravenej fľaše.
  • Pridáme cukor, miešame, kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť na cca 25-30°C.
  • Prilejeme kombuchový nálev a vložíme kombuchovú kultúru (hladkou stranou nahor)
  • Otvor fľaše prikryjeme priedušnou tkaninou a stiahneme gumičkou.
  • Kvasnú nádobu uložíme na pokojné a teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia, cigaretového dymu a výparov z kuchyne.
  • S fľašou počas kvasenia príliš nehýbeme, nápoj nemiešame, necháme kvasiť 8-10 dní pri izbovej teplote okolo 21-25°C.
  • Na 8.deň môžeme pomocou slamky ochutnať nápoj. Správne vykvasený kombuchový nápoj má mať sladkokyslú chuť a jemnú perlivosť.
  • Ak máme nápoj vykvasený, opatrne vyberieme kultúry kombuchy (novú dcérsku kombuchu, ktorá sa vytvorila na povrchu aj materskú, ktorú sme tam vložili), opláchneme ich vlažnou vodou, odlejeme si cca 3dcl nápoja, ktorý neskôr použijeme na ďalšie kvasenie.
  • Hotový nápoj prelejeme cez lievik so sitkom do pripravenej fľaše (najvhodnejšia je sklenená, no môžu byť aj PET).
  • Kombuchový nápoj skladujeme v chlade, vtedy sa spomalí kvasný proces, ktorý ešte stále prebieha, no nie už v takej miere ako v kvasnej nádobe. Alebo ho môžeme skladovať pri izbovej teplote, čím sa zvýši podiel CO2, teda nápoj bude perlivejší.

Môže sa stať, že kultúra kombuchy po vložení do kvasnej nádoby klesne na dno. To však nijako neovplyvňuje kvasný proces. Počas kvasného procesu sa nám vo fľaši okrem novej kultúry kombuchy vytvoria aj drobné tmavé „zhluky“, ktoré plávajú alebo sadnú na dno. Sú to zvyšky čaju. Na dne fľaše sa usadia odumreté kvasinky bledej farby, čo je prirodzený jav kvasenia. Kultúru kombuchy ani nálev nikdy nepridávame do horúceho čaju, znehodnotila by sa. Dcérske kultúry kombuchy potrebujú dlhšiu dobu, kým budú dostatočne biologicky aktívne, preto je potrebné použiť min. 2ks dcérskej kultúry kombuchy do jednej kvasnej nádoby.

Odporúčame unikátnu knihu Medicína výživy od slovenského lekára Borisa Bajera. Vysvetľuje v nej odbornú tematiku ľudskou rečou. Prináša v nej aj svoj osobný príbeh a zároveň skúsenosti zo svojej lekárskej a odbornej praxe.

Zdroje:
[1] tibi-kombucha.szm.com
[2] Image courtesy of tiverylucky at FreeDigitalPhotos.net

 

Mohlo by vás zaujímať: 
Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty
Javorový sirup - charakteristika a použitie
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Olej z čiernej rasce
Teplá voda s citrónom – kedy áno a kedy nie
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Chia semienka – charakteristika, použitie a recepty
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S