Javorový sirup - charakteristika a použitie

Javorový sirup je kanadská špecialita, ktorá sa stále viac využíva aj u nás. Je to 100% prírodné sladidlo, ktoré je zdravou a zároveň aj chutnou náhradou bieleho cukru.

Javorový sirup - charakteristika a použitie

Javorový sirup je kanadská špecialita, ktorá sa stále viac využíva aj u nás. Je to 100% prírodné sladidlo, ktoré je zdravou a zároveň aj chutnou náhradou bieleho cukru.

Kvalitný BIO javorový sirup (anglicky maple syrup) neobsahuje žiadne pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky. V porovnaní s bielym cukrom, ktorého nutričná hodnota je nulová, obsahuje javorový sirup 20 telu prospešných látok a antioxidantov. Je mimoriadne bohatý na minerálne látky, najmä vápnik a draslík. Obsahuje taktiež mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B.

Táto hnedá, číra tekutina so sladkou zemitou chuťou sa vyrába z miazgy javora cukrového (Acersaccharinum). Výroba javorového sirupu je drahá, na získanie jedného litra javorového sirupu je potrebných 40 litrov javorovej šťavy. Preto sa v obchodoch často objavujú lacné imitácie javorového sirupu, ktoré však s kvalitným javorovým sirupom nemajú nič spoločné. Javorový sirup sa vyrába vo variantách A, B alebo C, pričom C-varianta je najtmavšia a má aj najintenzívnejšiu chuť. (Pozrite si video Postup výroby javorového situpu na youtube.com).

Hlavným producentom javorového sirupu je kanadská provincia Quebec, ktorá produkuje až 75% celosvetovej produkcie. Zaujímavosťou je, že tento sirup môže pokojne zmrznúť a po rozmrazení má rovnakú kvalitu. Väčšie zásoby sa teda dajú skladovať aj v mrazničke.

Javorový sirup je vhodný:

  • pri tvorbe bielych krviniek
  • na posilnenie imunity a nervov
  • na ochranu tela pred voľnými radikálmi
  • na posilnenie srdca
  • na zníženie cholesterolu
  • ako zdroj vápnika a draslíka
  • ako prevencia aterosklerózy a rakoviny
  • ako zdroj energie
  • pri liečbe zápalov
  • ako sladidlo pre cukrovkárov 2. typu (po konzultácii s lekárom)

Odporúčaná dávka je jedna lyžica javorového sirupu denne. Okrem sirupu sú v predajniach zdravej výživy k dispozícii aj produkty ako javorové maslo, javorové cukríky, javorový cukor, javorový karamel alebo javorové  želé.

Využitie javorového sirupu je všestranné. Dá sa použiť všade tam, kde aj cukor, teda na sladenie, varenie aj pečenie. Používa sa ho trochu menej ako bieleho cukru, pretože je sladší (približný pomer  je 4:3). Má aj viac kalórií ako cukor, ale menej ako med. Využíva sa pri príprava rôznych druhov jedál, ako sú napríklad: dezerty, koláče, palacinky, pečivo, mäso (pri príprave marinád), ryby, šaláty, omáčky, vločky, jogurty, koktaily, zmrzlinové a ovocné poháre, a tiež na sladenie mlieka, kávy a čaju.

Známe je aj využitie javorového sirupu pri detoxikácii a chudnutí. Pozri článok Javorová detoxikačná kúra (limonádová diéta).

Image courtesy of nirots at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať: 
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Čo je to glykemický index ?
Včelie liečivá (med, peľ, propolis a materská kašička)
Javorová detoxikácia
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Pohánka - príprava a recepty
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S