E960, Stévia
Prírodné sladidlo bez kalórií. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E960, Stévia
E960 (stévia) je prírodným sladidlom, ktoré sa získava z listov rastliny stévia (pochádza zo severovýchodného Paraguaja). Neobsahuje žiadne kalórie a je 200–300-krát sladšie ako cukor. Listy stévie obsahujú zmes glykozitov, z ktorých sa extrahuje najmä glykozit rebaudiozid, z ktorého sa vyrába sladidlo. Na schválenie steviol glykozidov ako potravinárskej prídavnej látky sa v Európe dlho čakalo. Od koncu roka 2011 bol v Európskej únii stanovený prijateľný denný príjem pre steviu 4
mg ekvivalentov glykozidov steviolu na 1 kg telesnej hmotnosti. To sa
rovná 12 mg REB-A na kilogram telesnej váhy. Stéviové sladidlo a potraviny ním osladené sa považujú za bezpečné aj pre deti a tehotné ženy.
E960, Stévia je zaradené v kategorií náhradné sladidlá.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E951, E954, E952, E960
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

PR článok
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

PR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií