E952, Cyklamáty

Umelé sladidlo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E952, Cyklamáty

Cyklamáty (E952) sa používajú ako umelé sladidlo, ktoré je cca 40x sladšie ako běžný cukor, ale nemá žiadnu energetickú hodnotu. Je stabilné pri pôsobení tepla, kyselín a zásad a rozpustné v horúcej vode. Vyrába sa synteticky pridaním lúhu sodného alebo hydroxidu vápenatého do cyklohexylamínu, ktorý sa používa ako prípravok proti hmyzu a korózii, alebo pri výrobe plastov. Používa sa ako umelé sladidlo do nealkoholických nápojov a džúsov, sirupov, šumivých tabliet, potravín pre diabetikov, nízkoenergetických potravín atď.

Zistilo sa, že pri pokusných krysách spôsobovalo rakovinu močového mechúra, vrodené vady, mutácie a poškodenie varlat. V tele sa cyklamáty (E952) premieňajú na cyklohexylamín, ktorý môže spôsobiť zápaly močového mechúra. Všeobecne je názor na cyklamáty taký, že sami osebe rakovinu nespôsobujú, ale že zvyšujú účinky ostatných karcinogénov. Zistilo sa, že použitie zmesi cyklamátov so sacharínom vyvoláva vyšší výskyt rakoviny močového mechúra.

V niektorých krajinách je použitie tejto prídavnej látky zakázané (napr. v USA a Norsku).

 

E952, Cyklamáty je zaradené v kategorií náhradné sladidlá.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E951, E954, E952, E960

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S