E951, Aspartam
Syntetické sladidlo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E951, Aspartam
Aspartam (E951) je syntetické sladidlo, ktoré je cca 200x sladšia ako cukor a zvýrazňuje aj arómu. Vyrába sa synteticky z aminokyseliny fenylaninu a z kyseliny asparaginové. Často sa používa ako náhrada cukru na bežné sladenie, ale tiež pri výrobe potravín a nápojov, ktoeré nie je nutné tepelne upravovať, hlavne nápojov v prášku, žuvačiek, niektorých jogurtov a dezertov, mrazených krémov, majonéz, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov atď. Aspartma sa považuje sa kontroverznú prísadu. V malom množstve vraj škodlivý nie je, avšak u citlivých ľudí môže vyvolať bolesti hlavy, závraty, vyrážky a poruchy správania u detí. Spája sa aj s rakovinou mozgu. Určite by sa tejto prídavnej látke mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy.
E951, Aspartam je zaradené v kategorií náhradné sladidlá.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E951, E954, E952, E960
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií