Celiakia v slovníku alternatívnej medicíny

Celiakia je autoimunitná choroba postihujúca hlavne tenké črevo. Ide o trvalú neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale.

Kategória: choroby a traumy



Súvisiace články:

Plesňové a kvasinkové infekcie - príčiny, príznaky a diagnóza (2.časť)

PRÍČINY VZNIKU CHRONICKÝCH PLESŇOVÝCH A KVASINKOVÝCH INFEKCIÍOd konca 20. storočia badáme nárast chronických plesňových a kvasinkových ochorení. Ako u väčšiny chronických ochorení, je aj u týchto infekcií je vždy viac príčin vzniku a veľkú úlohu zohrávajú aj psychické príčiny. Prvotná príčina ďalších ložísk plesňových infekcií v tele ... Celý článok - Plesňové a kvasinkové infekcie - príčiny, príznaky a diagnóza (2.časť)

Pohánka - príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA POHÁNKY Pohánka siata je stará kultúrna plodina, ktorá pochádza z oblasti strednej a JV Ázie, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Na Slovensku sa pestovala už v 12 storočí. Pohánka sa radí medzi obilniny, ale druhovo medzi obilniny nepatrí. Spolu s amarantom a quinoou sa na ... Celý článok - Pohánka - príprava a recepty

Proso – príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA PROSA Lúpané proso (pšeno, česky jáhly, lat. Panicum miliaceum L.) patrí medzi tzv. pseudoobiloviny. Slovania ho často konzumovali v podobe kaší, placiek, koláčov, nátierok, polievok a ako prílohu k jedlu. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) ... Celý článok - Proso – príprava a recepty

Quinoa- príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA QUINOY Quinoa (vyslovuje sa keen-wah) je tradičnou juhoamerickou plodinou, ktorá sa pestuje vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. ... Celý článok - Quinoa- príprava a recepty

Amarant – príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA AMARANTUAmarant pochádza z Južnej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov (nazývali ho "svätým zrnom") a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. U nás je amarant známy pod názvom láskavec a pestuje sa jako okrasná rastlina. Patrí medzi pseudoobilniny.Amarant obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, hlavne esenciálnu aminokyselinu ... Celý článok - Amarant – príprava a recepty

Olej z čiernej rasce - málo známy liek

Za studena lisovaný olej z čiernej rasce (Nigella sativa) sa k liečebným účelom používa už viac ako 2000 rokov. Obsahuje mnoho rozmanitých živín: vitamíny A, B1, B2, B3, B6, D, E a F, minerály a prvky Ca, Mg, Fe, Zn, P, Cu, K atď. Má vysoký podiel ... Celý článok - Olej z čiernej rasce - málo známy liek

Najčítanejšie články

 Plesňové a kvasinkové infekcie
 Ľanovo-proteínová liečebná diéta
 Delená strava
 Stravovanie podľa krvných skupín
 Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
 Detoxikácia čreva
 Psychosomatika - výpoveď duše telom
 Chia semienka
 Aké oleje používať

Zoznamy

 Zoznam potravinových prísad "éčok"
 Zoznam nebezpečných "éčok"
 Zoznam alternatívnych terapií

Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.


TOPlist