E622, Glutaman draselný

Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E622, Glutaman draselný

E622 (glutaman draselný) je draselná soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa aj ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman draselný sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov. 

E622, Glutaman draselný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Oreganový olej – účinky, použitie, história a výhody pre zdravie Oreganový olej patrí medzi najsilnejšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu podporiť zdravie zvnútra aj zvonka. Hoci poznáme oregano najmä z kuchyne, jeho esenciálny olej má mimoriadne silné účinky – moderná veda dnes potvrdzuje to, čo naši predkovia využívali … Celý článok - Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa … Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
 
S