E925, Chlór

Plyn slúžiaci ako konzervant, stabilizátor, oxidačný a dezinfekčný prostriedok. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E925, Chlór

Chlór je žltozelený plyn, ktorý sa nachádza v zemskej kôre a má štipľavý, dusivý zápach. Je to konzervant, stabilizátor, oxidačný prvok, látka upravujíca pH, dezinfekčný prostriedok a pod. Chlór je toxický plyn, ktorý narušuje a dráždi dýchací systém. Nachádza sa ako v podzemnej vode, tak aj v čističkách odpadových vôd. Vyrába sa elektrochemicky elektrolýzou.

Používa sa pri spracovaní rýb, ovocia a zeleniny, pri čistení pitnej vody, ako bielidlo do múk a škrobov, v dezinfekciách, umývacích prostriedkoch, farbách, plastoch atď. Predlžuje trvanlivosť čerstvo natrhaného ovocia a zeleniny.

Chlór (E925) je toxický a dráždivý pri styku s pokožkou a pri vdychnutí. V pitnej vode a v potravinách vytvára zlúčeniny (toluen, xylen a styren), ktoré sú spájané s rakovinotvornými účinkami. V roku 1987 bola zverejnená štúdia spájajúca vznik nádorov močového mechúra u ľudí, ktorí pili povrchovú vodu obsahujúcu chlór viac ako 40 rokov. V SR je použitie chlóru ako prídavnej látky zakázané, povolený je iba pri čistsní pitnej vody.

E925, Chlór je zaradené v kategorií stabilizátory.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E1202, E1204, E925, E406

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S