E406, Agar

Stabilizátor, zahušťovadlo a želírujúca látka. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E406, Agar

Agar (E406) je prírodný polysacharid vyskytujúci sa v červených morských riasách. Je priehľadný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horúcej vode. Vďaka svojej schopnosti vytvárať gelovú konzistenciu sa používa ako náhrada želatíny a ako zahušťovadlo a stabilizátor.

Získava sa z červených morských rias v oblastiach Japonska, Nového Zélandu a Indie.

Agar se používa predovšetkým ako želatinový prostriedok, ktorý je v porovnaní so želatinou stálejší aj pri vyšších teplotách. Preto je veľmi vhodný ako zahušťovadlo. Používa sa aj ako stabilizátor, emulgátor a želírujúca látka. Pridáva sa do pekárskych výrobkov, do nápojov, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, snehového pečiva, cukrových poliev, cukrovinek, želé a zaváranín. Uplatňuje sa aj pri výrobe tavených syrov, mäsových a mliečnych výrobkov. V lekárstve sa využíva ako preháňadlo.

Agar sa viaže na stopové prvky, a to môže pri konzumácii väčšieho množstva viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať hnačky. Pre telo je to nestráviteľná látka, z tela odchádza nepozmenená, ale podporuje rozmnožovanie probiotických kultúr v čreve.

E406, Agar je zaradené v kategorií stabilizátory.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E1202, E1204, E925, E406

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S