E925, Chlór

Plyn slúžiaci ako konzervant, stabilizátor, oxidačný a dezinfekčný prostriedok. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E925, Chlór

Chlór je žltozelený plyn, ktorý sa nachádza v zemskej kôre a má štipľavý, dusivý zápach. Je to konzervant, stabilizátor, oxidačný prvok, látka upravujíca pH, dezinfekčný prostriedok a pod. Chlór je toxický plyn, ktorý narušuje a dráždi dýchací systém. Nachádza sa ako v podzemnej vode, tak aj v čističkách odpadových vôd. Vyrába sa elektrochemicky elektrolýzou.

Používa sa pri spracovaní rýb, ovocia a zeleniny, pri čistení pitnej vody, ako bielidlo do múk a škrobov, v dezinfekciách, umývacích prostriedkoch, farbách, plastoch atď. Predlžuje trvanlivosť čerstvo natrhaného ovocia a zeleniny.

Chlór (E925) je toxický a dráždivý pri styku s pokožkou a pri vdychnutí. V pitnej vode a v potravinách vytvára zlúčeniny (toluen, xylen a styren), ktoré sú spájané s rakovinotvornými účinkami. V roku 1987 bola zverejnená štúdia spájajúca vznik nádorov močového mechúra u ľudí, ktorí pili povrchovú vodu obsahujúcu chlór viac ako 40 rokov. V SR je použitie chlóru ako prídavnej látky zakázané, povolený je iba pri čistsní pitnej vody.

E925, Chlór je zaradené v kategorií stabilizátory.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E1202, E1204, E925, E406

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Oreganový olej – účinky, použitie, história a výhody pre zdravie Oreganový olej patrí medzi najsilnejšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu podporiť zdravie zvnútra aj zvonka. Hoci poznáme oregano najmä z kuchyne, jeho esenciálny olej má mimoriadne silné účinky – moderná veda dnes potvrdzuje to, čo naši predkovia využívali … Celý článok - Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa … Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
 
S