E414, Arabská guma

Emulgátor a stabilizátor. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: pravdepodobne škodlivé
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E414, Arabská guma

Arabská guma (E414) je prírodná guma získavaná z tvrdenej živice (napr. Acacia senegal, Acacia arabica). Je komplexom polysacharidov a glykoproteínov, ktoré sa primárne používajú ako stabilizátor. Je rozpustná vo vode a je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahušťovadlo, stabilizátor, zvlhčujúca látka a emulgátor.

Využíva sa predovšetkým pri výrobe cukrovinek (hladký a lesklý film na povrchu). To sa využíva aj pri výrobe cukrových poliev na pekárske výrobky alebo pri čokoládových výrobkoch a syroch. Ako zahusťovadlo sa používa do želatiny, žuvačiek atď. Stabilizuje emulzie obsahujúce vodu a olej (neoddelia sa od seba) a rovnaký účinok má aj pri pene v nápojoch typu Coca Cola a pri pive. V zmrzlinách a mrazených krémoch tvorí malé kryštáliky a tým dosiahne správnu  konzistenciu. V diétnych nápojoch slúži ako zdroj rozpustnej vlákniny a v práškových nápojoch pôsobí ako nosič a stabilizátor arómy. Môžeme ju nájsť taktiež v cereálnych sušienkach, nízkokalorických dresingoch, majonézach, v pomazánkach, nízkotučných jogurtoch, vanilkových práškoch, mrazených výrobkoch a v spracovanom mäse. Uplatnenie má aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle (napr. pleťové masky, pleťové mlieka, laky na vlasy, pudrenky).

Dokázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Je súčásťou niektorých lepidiel napr. na poštových známkach. Na druhej strane však pri vyšších dávkach môže vyvolať u niektorých citlivých ľudí alergickú reakciu (hnačky, nadýmanie, ...), astmatickú reakciu alebo podráždenie pokožky. Viaže niekteré minerálne látky (horčik a vápnik) a tým môže dojsť k horšiemu vstrebávaniu týchto látok.

E414, Arabská guma je zaradené v kategorií emulgátory.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E414, E487

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S