Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou …

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

PR článok

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity.

1. Jogurty plné probiotík

K prírodným zdrojom probiotík patria zakysané mliečne produkty, ale aj nakladaná zelenina a potraviny zo "zahraničnej" kuchyne.

Jogurt je najlepším zdrojom probiotík. Dôležité je, že to musí byť čerstvý jogurt s obsahom tzv. živých kultúr, ktoré sa odborne nazývajú Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus.

Najlepšie urobíte, keď si na podporu trávenia dáte biely jogurt a jeho chuť doladíte medom, čerstvým alebo sušeným ovocím.

2. Desiatky probiotík v kefíre

Probiotický kyslý mliečny nápoj sa vyrába z mlieka pridaním kultúry baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek. Obsahuje desiatky rôznych druhov črevám i organizmu prospešných baktérií a kvasiniek, ale aj vitamíny, vápnik a horčík.

Výhodou je, že sa môže konzumovať aj pri intolerancii laktózy.

3. Nepasterizovaná kyslá kapusta a probiotiká

Jedno z tradičných slovenských jedál má vynikajúce probiotické vlastnosti, je bohaté na vlákninu, vitamíny C a K, sodík, železo a draslík.

Pre najlepší efekt si vyberte nepasterizovanú kyslú kapustu, v ktorej sa nachádzajú živé dobré baktérie.

4. Nakladané uhorky pre posilnenie čriev

Nezabúdame ani na recepty starých mám a prikladáme klasiku - nakladané uhorky. Počas procesu prírodného kvasenia v náleve sa vytvárajú v uhorkách probiotické baktérie, ktoré váš organizmus ocení pri trávení a podpore imunity.

5. Acidofilné mlieko s účinnými probiotikami

Acidofilné mlieko sa vyrába z mlieka pridaním probiotických kultúr - Lactobacillus acidophilus. Vďaka tomu sa premení na kyslý nápoj, ľahšie stráviteľný a s priaznivými účinkami pre črevá i pre celý organizmus.

6. Tempeh - prírodné probiotiká z Indonézie

Pre ďalší zdroj probiotík si zájdeme do Indonézie. Odtiaľ pochádza fermentovaný produkt zo sójových bôbov - tempeh, ktorý sa stal náhradou mäsa s vysokým obsahom bielkovín, vápnika a napríklad vitamínu B12.

Chcete obohatiť stravu o prírodné probiotiká z ďalekých krajín? V špecializovaných obchodoch so zdravou stravou, ázijským či vegánskym jedlom vám radi poradia.

7. Miso - probiotiká po japonsky

Opäť sója, opäť pôvod na ďalekom východe (v Japonsku) a opäť vysoký zdroj prírodných probiotík. To je miso pasta, ktorá vašu polievku zmení na jedlo plné probiotík a upevní obranyschopnosť organizmu.

Posilnite správne fungovanie čriev najprv pomocou potravín z kuchyne - domácej či zahraničnej.

Ak je hladina probiotík vo vašom organizme narušená napríklad pri užívaní antibiotík, vyskúšajte výživové doplnky vo forme tabliet, kvapiek alebo sirupov.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
 
S