E551, Oxid kremičitý

Protihrudkujúci a okysľujúci prostriedok. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E551, Oxid kremičitý

Oxid kremičitý (E551) sa bežne vyskytuje v príroda ako piesok alebo kremeň a vyrába sa ich mletím na jemné čiastky, ktoré sa potom varia s kyselinou chlorovodíkovou a vzniká hygroskopický gel. Výborne pohlcuje vodu a pritom stále zostáva sypký, teda je tzv. hygroskopický. Zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhol a stal sa nepoužitelným.

Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých nahrážkach mlieka a smotany, ďalej v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, ... Absorbuje tu vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Môžeme ho nájsť aj v niektorých alkoholických nápojoch ako je pivo a víno. V chipsoch a keksoch funguje ako nosič arómy. Smie sa používať ako protispékavá (protihrudkujúca) látka u suchých práškovitých výrobkov (cukor, korenie, jedlá soľ, náhražky soli), u tabletovaných potravín, plátkových tvrdých a tavených syrov. V obmedzenom množstve sa môže používať aj v detskej výžive.

U tejto prídavnej látky nie sú známe žiadne nepriaznivé zdravotné účinky. 

 

E551, Oxid kremičitý je zaradené v kategorií protihrudkujúce látky.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E551

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S