E551, Oxid kremičitý

Protihrudkujúci a okysľujúci prostriedok. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E551, Oxid kremičitý

Oxid kremičitý (E551) sa bežne vyskytuje v príroda ako piesok alebo kremeň a vyrába sa ich mletím na jemné čiastky, ktoré sa potom varia s kyselinou chlorovodíkovou a vzniká hygroskopický gel. Výborne pohlcuje vodu a pritom stále zostáva sypký, teda je tzv. hygroskopický. Zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhol a stal sa nepoužitelným.

Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých nahrážkach mlieka a smotany, ďalej v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, ... Absorbuje tu vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Môžeme ho nájsť aj v niektorých alkoholických nápojoch ako je pivo a víno. V chipsoch a keksoch funguje ako nosič arómy. Smie sa používať ako protispékavá (protihrudkujúca) látka u suchých práškovitých výrobkov (cukor, korenie, jedlá soľ, náhražky soli), u tabletovaných potravín, plátkových tvrdých a tavených syrov. V obmedzenom množstve sa môže používať aj v detskej výžive.

U tejto prídavnej látky nie sú známe žiadne nepriaznivé zdravotné účinky. 

 

E551, Oxid kremičitý je zaradené v kategorií protihrudkujúce látky.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E551

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Oreganový olej – účinky, použitie, história a výhody pre zdravie Oreganový olej patrí medzi najsilnejšie prírodné prostriedky, ktoré dokážu podporiť zdravie zvnútra aj zvonka. Hoci poznáme oregano najmä z kuchyne, jeho esenciálny olej má mimoriadne silné účinky – moderná veda dnes potvrdzuje to, čo naši predkovia využívali … Celý článok - Oreganový olej – malý zázrak prírody s veľkou silou

Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Bylinka neem (lat. Azadirachta indica), nazývaná aj „posvätný strom Indie“, sa v ajurvéde používa už tisíce rokov ako univerzálny prostriedok na očistu tela. Vďaka svojej horkej chuti a silným antibakteriálnym vlastnostiam si neem získal povesť „prírodného antibiotika“. No ako to s ním skutočne je? A hodí sa … Celý článok - Neem – horký zázrak pre črevá a telo: keď očista chutí ako výzva

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
 
S