E500, Uhličitany sodné

Uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, soda bikarbona.

Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E500, Uhličitany sodné

Uhličitan sodný tvorí malé kryštáliky alebo prášok bez zápachu, ktorý je schopný absorbovať vzdušnú vlhkosť. Vyskytuje sa vo voľnej prírode – v doloch, slaných jazerách alebo v morskej vode. Vyrába sa elektrolýzou morskej vody.

Hydrogenuhličitan sodný je biela kryštalická látka alebo jemný prášok. Má výrazne slanú, zásaditú chuť, pripomínajúcu chuť uhličitanu sodného.

Sekvikarbonát sodný je zmesou uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného. Vyskytuje sa v podobe bíielych kryštálikov, vločiek alebo ako prášok rozpustný vo vode. Vyrába sa tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku.

Uhličitan, hydrogenuhličitan aj sequikarbonát sodný majú podobné spektrum využitia a sú v potravinách súhrne označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky. 

Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať nežiadúce ionty kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám, ... S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach pre výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho kypriace účinky sa využívajú v slanom pečive, chlebe, oplátkach, bábovkách a pod. Sody se uplatňujú aj pri výrobe skla, v papierenskom priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov.

Hydrogenuhličitan sodný se mimo iného objavuje v práškových zmesiach pre výrobu palaciniek, sušienok a muffinov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach atď.

Sekvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní oliv pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v konzervovanom hrášku. 

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na zdravie.

E500, Uhličitany sodné je zaradené v kategorií kypriace látky. Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E500

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné ... Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Voda je matkou a nádoba otcom čaju - legenda o čaji a jeho liečivej sile

Čínska legenda o čaji Kde bolo, tam bolo, … pred asi 5000 rokmi, žil v Číne legendárny cisár Shen Nong, v preklade Božský Oráč. Tento posvätný muž naučil ľudí obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Účinky všetkých rastlín skúšal sám na sebe. Legenda tvrdí, že raz, keď ... Celý článok - Voda je matkou a nádoba otcom čaju - legenda o čaji a jeho liečivej sile

Ako sa správne a zdravo stravovať?

Všetci vieme, že strava výrazne ovplyvňuje celkový zdravotný aj duševný stav človeka. Často však nevieme, čo to vlastne znamená zdravo sa stravovať. V známom, často opakovanom prísloví „Sme to, čo jeme“, sa ukrýva veľa pravdy. Spomína to dokonca aj prastará indická ajurvéda, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú konkrétne ... Celý článok - Ako sa správne a zdravo stravovať?
PR článok

Jarné bylinky, ktoré s vami budú s radosťou zbierať aj deti

Kam zamierite, keď potrebujete doplniť zásobu vitamínov a minerálov? Do lekárne? A nechceli by ste to skúsiť inak? Zadarmo a s lepším účinkom? Vypravte celú rodinu na najbližšiu lúku a nazbierajte si do zásoby bylinky, ktoré vyliečia každý neduh. Bude to baviť aj deti, nebojte. Nemusia trhať ... Celý článok - Jarné bylinky, ktoré s vami budú s radosťou zbierať aj deti

Čas od času tým trpíme všetci, bez ohľadu na vek či pohlavie

Čas od času tým trpíme všetci, bez ohľadu na vek či pohlavie. Nechutenstvo, zvýšená teplota, hnačky či zvracanie. Aj s týmito prejavmi sú spojené nepríjemné a častokrát bolestivé kŕče v bruchu. Hoci zvyčajne sa bolesti v bruchu skončia skôr, ako by sme čakali, v niektorých prípadoch to ... Celý článok - Čas od času tým trpíme všetci, bez ohľadu na vek či pohlavie

Najčítanejšie články

 Plesňové a kvasinkové infekcie
 Ľanovo-proteínová liečebná diéta
 Delená strava
 Stravovanie podľa krvných skupín
 Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
 Detoxikácia čreva
 Psychosomatika - výpoveď duše telom
 Chia semienka
 Aké oleje používať

Zoznamy

 Zoznam potravinových prísad "éčok"
 Zoznam nebezpečných "éčok"
 Zoznam alternatívnych terapií

Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.


TOPlist