E330, Kyselina citrónová
Kyselina prirodzene sa vyskytujúca v citrusových plodoch.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E330, Kyselina citrónová
Kyselina citrónová (E330) sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch, hlavne v
citrónoch, limetkách, grepoch, pomerančoch a v menšej miere aj v ďalšom
ovocí a zelenine.
Má viac spôsobov výroby. Prírodnou cestou sa dá získať zo šťavy citrusov fermentáciou surového cukru. Bežná priemyselná
výroba však využíva pliesňovú kultúru Aspergillus niger a sacharózu
(predovšetkým melasu, hydrolyzovaný kukuričný škrob, ...). Pridaním hydroxidu vápenatého (známy ako hasené vápno) vznikne
soľ, z ktorej sa vďaka kyseline sírovej získa konečná kyselina
citronová. Ročná celosvetová výroba je odhadovaná na 1,7 miliónov ton, z čoho viac ako polovicu produkuje Čína.
Kyselina citronová (E330) má mnoho využití. V potravinách je to predovšetkým vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť. Taktiež zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a pliesní, preto sa používa aj ako konzervant. V
tukoch a olejoch pôsobí ako andioxidant.
Nájdeme ju hlavne v nealkoholických nápojoch, džusoch, víne,
tukoch, instantných nápojoch, marmeláde, kandovanom a mrazenom ovoci,
mrazených mliečnych výrobkoch, v syrových pomazánkach, majonéze, v šalátovom dresingu a v mnohých ďalších potravinách. Kyselinu citronovú môžeme nájsť aj v kozmetike, farmaceutických výrobkoch a v chemickej
výrobe.
Vo všeobecnosti je kyselina citrónová považovaná za bezpečnú látku. Nadmerným používaním
kyseliny citrónovej môže dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny. Napríklad
konzumovaním samotných citrónov. Podobne ako všetky kyseliny, pri kontakte s okom vyvolá
dráždivú reakciu, vo väčšej koncentrácii a množstve môže spôsobiť aj
oslepnutie. Množstvo v potravinách je však ďaleko pod touto hranicou.
E330, Kyselina citrónová je zaradené v kategorií
regulátory kyslosti.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú:
E330

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti.
Tieto prídavné ...
Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Všetci vieme, že strava výrazne ovplyvňuje celkový zdravotný aj duševný stav človeka. Často však nevieme, čo to vlastne znamená zdravo sa stravovať.
V známom, často opakovanom prísloví „Sme to, čo jeme“, sa ukrýva veľa pravdy. Spomína to dokonca aj prastará indická ajurvéda, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú konkrétne ...
Celý článok - Ako sa správne a zdravo stravovať?
PR článok

Kam zamierite, keď potrebujete doplniť zásobu vitamínov a minerálov?
Do lekárne?
A nechceli by ste to skúsiť inak?
Zadarmo a s lepším účinkom?
Vypravte celú rodinu na najbližšiu lúku a nazbierajte si do zásoby bylinky, ktoré vyliečia každý neduh.
Bude to baviť aj deti, nebojte. Nemusia trhať ...
Celý článok - Jarné bylinky, ktoré s vami budú s radosťou zbierať aj deti

Známy nemecký filozof Arthur Schopenhauer tvrdil, že "Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím." Súhlasíme s ním a ešte dodávame, že za svoje zdravie je zodpovedný každý sám, preto by si ho mal každý vážiť a starať sa oň.
Ak sa totiž úprimne zamyslíme ...
Celý článok - Ako ušetriť na zdraví a liekoch?