Recepty, Strava a doplnky

Recepty a videorecepty podľa diéty, preferencií alebo stravovacích obmedzení: vegánske, vegetariánske, bez lepku, bez laktózy, bez vajec, raw (surová strava), ...

Proso – príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA PROSA Lúpané proso (pšeno, česky jáhly, lat. Panicum miliaceum L.) patrí medzi tzv. pseudoobiloviny. Slovania ho často konzumovali v podobe kaší, placiek, koláčov, nátierok, polievok a ako prílohu k jedlu. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) … Celý článok - Proso – príprava a recepty

Quinoa- príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA QUINOY Quinoa (vyslovuje sa keen-wah) je tradičnou juhoamerickou plodinou, ktorá sa pestuje vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. … Celý článok - Quinoa- príprava a recepty

Amarant – príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA AMARANTUAmarant pochádza z Južnej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov (nazývali ho "svätým zrnom") a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. U nás je amarant známy pod názvom láskavec a pestuje sa jako okrasná rastlina. Patrí medzi pseudoobilniny.Amarant obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, hlavne esenciálnu aminokyselinu … Celý článok - Amarant – príprava a recepty

Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty

NUTRIČNÉ KVASNICE - CHARAKTERISTIKANutričné kvasnice (anglicky nutritional yeast) sa v posledných rokoch stali veľkým hitom v oblasti výživy. Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam (vedľajší produkt pri výrobe piva, ktorý je bohatý na bielkoviny a vitamíny skupiny B). Kvasnice sú v podstate … Celý článok - Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty

Chia semienka – prečo sú tak zdravé? Jednoduché použitie a recepty.

CHIA SEMIENKA - PREČO SÚ TAK ZDRAVÉ ?Chia (čítaj „čia“) semienka pripomínajú síce náš mak, no pochádzajú z rastliny Salvia Hispanica L., ktorá rastie najmä v horských oblastiach Mexika a Južnej Ameriky. Chia semená (chia semiačka) uznávali pre ich pozitívne účinky na zdravie už pôvodní obyvatelia Ameriky. … Celý článok - Chia semienka – prečo sú tak zdravé? Jednoduché použitie a recepty.

Pohánka - príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA POHÁNKY Pohánka siata je stará kultúrna plodina, ktorá pochádza z oblasti strednej a JV Ázie, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Na Slovensku sa pestovala už v 12 storočí. Pohánka sa radí medzi obilniny, ale druhovo medzi obilniny nepatrí. Spolu s amarantom a quinoou sa na … Celý článok - Pohánka - príprava a recepty
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S