Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty

Nutričné kvasnice (anglicky nutritional yeast) sa v posledných rokoch stali veľkým hitom v oblasti výživy. Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam.

Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty

NUTRIČNÉ KVASNICE - CHARAKTERISTIKA

Nutričné kvasnice (anglicky nutritional yeast) sa v posledných rokoch stali veľkým hitom v oblasti výživy. Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam (vedľajší produkt pri výrobe piva, ktorý je bohatý na bielkoviny a vitamíny skupiny B).

Kvasnice sú v podstate kvasinky rodu Saccharomyces cerevisae, ktoré podporujú kvasné procesy. Droždie je druhotný výrobok z kvasníc.

Nutričné kvasnice sú zdrojom kompletných bielkovín (obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny) a vitamínov (hlavne skupiny B a kyseliny listovej). Vitamín B12 obsahujú väčšinou iba fortifikované nutričné kvasnice. Neobsahujú glutén a majú nízky obsah tuku a sodíka. Nutričné kvasnice sú preto vyhľadávaným doplnkom stravy hlavne u vegetariánov a vegánov.

Medzi nevýhody nutričných kvasníc patrí to, že obsahujú aj veľké množstvo purínov, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej v krvi a nasledne spôsobiť napríklad dnu. Preto je odporúčaná denná dávka nie viac 2 PL nutričných kvasníc vo forme vločiek alebo 1 PL nutričných kvasníc vo forme prášku.

Pri premnožených kvasinkách v organizme a pri kvasinkových a plesňových infekciach (kandidózy, mykózy, ...) je telo veľmi citlivé na akékoľvek potraviny obsahujúce kvasnice, či už nutričné, pekárske alebo pivovarské. Väčšinou ide o potraviny ako chlieb, pivo, tvrdý alkohol a priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú aj veľa cukru a aditív. Tieto potraviny telo prekysľujú a to vedie k ešte väčšiemu premnoženiu kvasiniek. Preto sa potravinové doplnky vo forme kvasníc odporúčajú len pre jednotlivcov, ktorí nemajú problémy s kvasinkami. Mnohí propagovatelia nutričných kvasníc popierajú, že by nutričné kvasnice mohli zhoršovať kvasinkové infekcie, pretože ide o neaktívnu formu kvasníc. Nie je však dostupný žiadny relevantný výskum, ktorý by to potvrdil alebo vyvrátil. Viac o kvasinkových a plesňových infekciách sa dozviete v sekcii Protikvasinková kúra.

NUTRIČNÉ KVASNICE - POUŽITIE

Nutričné kvasnice sa predávajú vo forme žltého prášku alebo malých vločiek a dochucujú sa nimi pokrmy podobným spôsobom ako pri dochucovaní korením. Majú orieškovo-syrovú chuť a často ich nájdeme v receptoch ako náhradu syra, hlavne parmezánu, napríklad pri zapekaní. K ich príprave sa často používa voda alebo olej. Nutričné kvasnice sa môžu pridávať do polievok, omáčok, šalátov, popcornu atď.

NUTRIČNÉ KVASNICE - RECEPTY

Zapečený karfiol s nutričnými kvasnicami

Predhrejeme rúru na 150°C. V mise poriadne zmiešame jednu hlávku karfiolu, 1 PL olivového oleja, 1 PL tmavých sezamových semienok a ¼ šálky nutričných kvasníc. Na plech dáme papier na pečenie a pripravenú zmes. Pečieme cca 20-25 minút. Ako príloha sa podáva šalát, ryža, zemiaky, …

Zdroje:
[1] vegsource.com
[2] bodyecology.com
[3] Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať: 
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Pohánka - príprava a recepty
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S